Barışık: "herkes Sorumluluğunu Yerine Getirmeli"

Barışık: "herkes Sorumluluğunu Yerine Getirmeli"

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana TKKNNEO Başkanı Kazım Barışık, ülkemizde son günlerde artan iş kazalarına karşı herkesi kurallara uymaya ve sorumlu davranmaya çağırdı.
Barışık, bu yıl 301 işçiye mezar olan Soma Maden Faciası ile yeniden gündemin ilk sırasına giren iş kazalarının 10 işçinin can verdiği İstanbul Torun Center’de yaşanan asansör faciası ile devam ettiğini ve ülkenin her yerinden hemen her gün değişik iş kollarında sıklıkla ölümlü iş kazaları meydana geldiğine dikkat çekerek, iş yerlerindeki denetimlerin daha sık ve ciddi yapılmasını istedi.
Gelişen teknolojiye, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkarılması ve eğitimlerinin de verilerek, uygulanmaya başlanmasına rağmen, halen yoğun şekilde iş kazalarının meydana gelmesinin kabul edilir olmadığına işaret eden Başkan Barışık, çok riskli iş kollarında çalışan ve çalıştıranların daha çok dikkatli olmaları ve kurallara mutlak uymaları gerektiğini belirtti.
Kanayan yara haline gelen iş kazalarında, iş yeri denetimi yapan uzmanlara da büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Barışık, “Ülkemizde, son yıllarda İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine yapılan eğitim ve uygulamalara rağmen, gerekli tedbirlerin yeterince alınmaması, denetlemelerin istenen düzeyde yapılamaması ve ihmaller nedeniyle büyük iş kazalarının meydana gelmesi üzücüdür. Günde 172 iş kazasının meydana geldiği ülkemizde, her gün 3 çalışan hayatını kaybedip, 5 işçi de sakat kalıyor. İş kazası oranı AB ülkelerinde yüz binde 1,8 iken, Türkiye’de bu rakam 15,4’dür. Yani ülkemizdeki işçi ölümleri, AB ortalamasının 8,5 katıdır. Bu haliyle, Türkiye’mizin, iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü durumunda olması da utanç vericidir. Çok basit tedbirlerle önlenebilecek kazalarda çalışanların hayatını kaybetmesi Soma’da yaşanan acılardan ders alınmadığını göstermektedir. Üç kuruş fazla para harcamamak için, iş güvenliği ve işçi hayatı yok sayılmaktadır. İş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, iş kazalarının önlenmesi ve kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi şarttır. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir”dedi.