Başbakan Davutoğlu, Kamu Yönetiminde Şeffaflik Reformunu Açıkladı (2)

Başbakan Davutoğlu, Kamu Yönetiminde Şeffaflik Reformunu Açıkladı (2)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İmar mevzuatıyla ilgili yasa tasarısına son şeklini vererek en kısa zamanda TBMM’ye sevk edeceğiz. Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması bugünden itibaren geçerli olacaktır" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta düzenlediği basın toplantısında Kamu Yönetiminde Şeffaflık Reformu’nu açıkladı. İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikler hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Dün Bakanlar Kurulu’nda İmar Kanunu’nda bazı temel kararlar aldık. Yapacağımız değişikliklerle üç temel hususu harekete geçireceğiz. Bir, imar planlarının yapım sürecini daha saydam ve hesap verebilir hale getireceğiz. İki, imar uygulamalarının daha adil ve hızlı şekilde yapılmasını sağlayacağız. Üç, imar planı değişikleri sonucunda oluşan değer artışından, belediyelerin pay almasını sağlayacağız. İmar palanları ve değişiklikleri taslak ve değişiklik halleri belediyenin internet sitesinde, panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecektir. Ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak sunulacaktır. İmar planı ve onama yetkisi olan tüm kamu idarelerinin imar planlarını her aşaması ilgili bakanlığın bu amaçla oluşturulan web sitesinde yayınlanacaktır. Getireceğimiz yeni düzenlemeyle evinde otururken dahi herhangi bir vatandaşımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sayfasında olan tüm imar değişiklerini anında görecek" ifadelerini kullandı.
Plan değişikliğinin rutin bir işlem olmayacağını anlatan Davutoğlu, "İmar planı değişiklikleri sıkı kurallara bağlanacak, bunlardan belediyelerin pay alması sağlanacak. Meclis’in plan değişikliğine, alınacak karara göre işlem tesis edilecek. Değer artış payı ileriye bırakılmayacak. Ödeme ayni olarak yapılabileceği gibi, hisse verilmesi kat karşılığı gibi peşin veya taksitler halinde olabilecek. Burada önemli olan bu değer artışının kamuya ait olduğu fikrinin toplum tarafından benimsenmesidir. O değer artışı doğrudan kamuya dönecek. Kamuya dönmüş olsa dahi doğal çevreye, siluete zarar verecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek. Sosyal yardım faaliyetlerine ve kentsel dönüşüme pay aktarılacak. Bir oranda sadece kültürel mirası korumak üzere ayrılacak. Doğal çevreyi koruyacak ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ayrılan pay olacak. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ise ikiye ayrılacak. Bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yürütülecek kentsel dönüşüm faaliyetlerine pay ayrılacak. İki, Belediyelerimizin kendilerinin yürüttüğü kentsel dönüşüm faaliyetlerine bir pay ayrılacak. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden doğrudan halkımıza bir gelir alanı oluşturulacak. Bu gelir alanın kişisel çıkarlarla talan edilmesine izin verilmeyecek" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOKİ’nin de plan değişikliği yapma yetkisi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Kamu bundan değer artış payı alacak. İmar mevzuatıyla ilgili yasa tasarısına son şeklini vererek en kısa zamanda TBMM’ye sevk edeceğiz. Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması bugünden itibaren geçerli olacaktır" diye konuştu.
"BÜROKRASİNİN AZALTILMASI İLE İLGİLİ AYRI BİR REFORM ÇALIŞMAMIZ VAR"
Getirilen düzenlemelerin inşaat sektörüne olumsuz etki yapmayacağını anlatan Davutoğlu, "Bürokrasinin azaltılması ile ilgili ayrı bir reform çalışmamız var. Bu çerçevede kurallar net konduğu için herkes neyle karşılaştığını bilecek. Okul ihtiyacı var, kamulaştırma ihtiyacı olduğu baştan belirlenmeye çalışılacak. Mekanizmalar daha netleştirilip, şeffaflığı sağlanıp, çağdaş düzeyde örnek teşkil edecek bir yasal uygulama çerçevesi sağlayacağız. Reform bir süreçtir, şeffaflık bir zihniyettir. Gördüğümüz bir eksiklik varsa üzerine gittik, bu çalışmalar esnasında hep ilkeli davrandık. Bundan sonra kuralları daha net belirlenmiş, ekonomik, toplumsal, şehir düzeni kurmak için gayretlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. “İmar planına ilişkin STK’ların katılmaması eksiklik olmayacak. Değer artışında kamuya pay kalacak’ dediniz. Plan değişikliğinde değer kaybı olduğunda vatandaşa geri ödeme olabilecek mi?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Bu yılbaşında bunun açıklanması yönünde bir prensip kararı vardı. Bu konuda gelebilecek teklifleri bütün STK’larla paylaşabiliriz. Oranları zikretmedim, bu konuda gelecek teklifleri bütün sivil toplumla, odalarla paylaşabilir. İlkeleri ortaya koyduk. İtiraz gelmeyeceğini düşündüğümüz temel ilke, bu değer artış payının kamuya ait olduğu ilkesidir. Belli yerlerde teşvik uygulanacaksa yine onu belediye belirleyecek. İstişareye açığız. Hemen bugün yasayı göndermiyoruz. Her türlü görüşe açacağız. Bu ilkeler etrafında bu şu sakınca doğurur denirse bunu da göz önüne alırız. Uzun istişareler sonucundaki ilkeleri sizlerle paylaştım" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce ise, aynı soruya, "Plan uygulaması yaptığımız için beklemesi olmayacak. O zarar başka bir yerden karşılanıp verileceği için zarar olmayacaktır. 2 yıl süre koyuyoruz" karşılığını verdi.
Üçüncü köprüye ilişkin soruya Davutoğlu, "Üçüncü köprüyü etkileyecek bir durum söz konusu değil. Kamulaştırmayla ilgili hukuki düzende bir değişiklik yok ve ileride bununla ilgili bir reform düşünüyoruz" cevabını verdi.
İhbarda bulunan memurlara ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, "Devlet sırrıyla ilgili bir kanun tasarısı zaten Meclis’te. İstanbul’la ilgili konu da, İstanbul bize tarihin en büyük emanetidir. Dünyada hiçbir şehir İstanbul’un taşıdığı nitelikleri taşımaz. Gerekirse İstanbul’la ilgili yasal bir düzenleme yapılabilir. O bakımdan hepimiz bu hassasiyetle davranıyoruz" diye konuştu.
Davutoğlu, yolsuzlukla ilgili bilgi veren kişinin verdiği bilgi nedeniyle zarar görmemesi için her türlü tedbiri alacaklarına dikkati çekti. Bir gazetecinin, "Milletvekili haklarının tek bir kanunda toparlanacağını söylediniz. Ekstra haklar getiriliyor mu?" sorusuna Davutoğlu, "Milletvekilliği gerçekten toplumsal sorumluluk anlamında, tarihe karşı sorumluluk anlamında hepimizin üzerinde taşıdığı en büyük onur ve sorumluluktur. Hangi partiye mensup olursanız olun bir kişiye hayatı boyunca verilebilecek en büyük ünvan milletvekilliğidir. Geçtiğimiz aylarda gerek grup başkanvekillerimizden, gerekse TBMM Başkanımızdan daha önce başlatılan bir çalışmayla ilgili bana bilgi aktarıldı. Herhangi bir özlük düzenlemesi olmaksızın milletvekillerine herhangi bir yeni ayrım, hak anlamında düzenleme yapılmaksızın sadece bunun tanımlaması. Hiçbir özlük düzenlemesi olmayacak. Yeni herhangi bu anlamda hak getirilmeden, şu andaki haklarını tanımlayacak bir çalışma" karşılığını verdi.
19 OCAK’TAKİ BAKANLAR KURULU TOPLANTISI
19 Ocak’taki Bakanlar Kurulu toplantısının sorulması üzerine Davutoğlu, "Bu toplantı daha önce hemen hemen iki istisnayla cumhurbaşkanlarının yapmış olduğu, kullanmış olduğu bir anayasal yetki. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız bizim 6 ay önceki Başbakanımız. Bunu doğal bir süreç olarak değerlendirmek lazım. Sanki değişik bir uygulamaya geçiliyormuş gibi algı oluşturmamak lazım. Kendi doğası içinde bu yapılır. Açıklamanın ve diğer hususların nasıl olacağını da o gün görürsünüz" açıklamasında bulundu.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.