Başkan Genç’ten Engellilere Müjde

Başkan Genç’ten Engellilere Müjde

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mersin’de tüm engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir ‘Engelliler Merkezi’ yapacaklarını söyledi. Genç, Adıyaman’daki proje gerçekleşmezse Türkiye’de bir ilk olacak merkezde, engellilerin beyaz bastonlarını ve tekerlekli sandalyelerini kendilerinin üreteceğini bildirdi.
Yenişehir Belediye Başkanı Genç, Mersin’de bir ilke daha imza atıyor. Türkiye’de henüz hiçbir kentte bulunmayan bir ‘Engeliler Merkezi’ni hayata geçirmeye hazırlanan Genç, tüm engellileri kapsayacak ve atölyelerin yer alacağı, 7 milyon liraya mal olması planlanan merkezin yapımına 2016 yılında başlamayı, 2017’de de hizmete sunmayı planlıyor.
Engelliler Merkezi ile ilgili İHA muhabirine bilgi veren Genç, engelli vatandaşların hem Yenişehir Belediyesi’nin anlayışında hem de yasa gereği daima öncelikli olduklarını vurguladı. Mersin’de engellilerin toplandığı, gerçekten ihtiyaçlarını karşıladığı hiçbir merkez olmadığına dikkat çeken Genç, bu kapsamda, Mersin’de yaşayan engelli vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunabilmeleri ve üretim yapabilmeleri için Engelliler Merkezi yapacakları bilgisini verdi. Belediyenin stratejik planında da yer alan merkezin, Deniz Mahallesi 17. Cadde’de 5 bin 700 metrekare arsa üzerine inşa edileceğini kaydeden Genç, toplam maliyetinin 7 milyon lira civarında olacağını hesapladıkları merkezin 10 bin metrekare inşaat alanına sahip olacağını dile getirdi. Türkiye’de böyle bir merkez olup olmadığını çok araştırdıklarını ve incelediklerini ifade eden Genç, “İnceledim, sorduk, soruşturduk böyle bir kompleks yok. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yarışmayla bir proje hazırladı, onu inceledik. Bu proje Adıyaman’da gerçekleşecek eğer gerçekleşirse, şu anda sadece bir yarışma yapıldı. Yarışmada ilk 3’e giren projeleri de inceledik. Adıyaman’da bu gerçekleşirse Türkiye’de bir ilk olur, bizimki ikincisi olur. Eğer gerçekleşmezse Türkiye’de bu şekilde bu projeyi ilk defa biz yapmış olacağız” dedi.
“BEYAZ BASTONLARINI, TEKERLEKLİ SANDALYELERİNİ KENDİLERİ ÜRETECEK”
2016 yılında inşaatına başlayıp, 2017’de bitirmeyi planladıkları merkezde 36 tane atölye yer alacağını belirten Genç, ayrıca 1 adet 300 kişilik çok amaçlı salon, 1 adet 100 kişilik etkinlik salonu, 2 adet seminer odası ile sağlık birimleri, kafeterya ve idari birimlerin olacağını bildirdi. Genç, “Engelliler Merkezi’nde engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı birimlerin hepsi var. Biz engelli derken yalnız görme, yalnız ortopedik, yalnız işitme, yalnız zihinsel engelliler değil hepsini kapsayacak şekilde düşünüyoruz. Hepsine 3-5 atölye verecek, büro verecek, ortak alanlardan yararlanacak şekilde orada onları toparlamak istiyoruz. Örneğin bizim belediyemizde birkaç işitme engelli var, en iyi çalışan işçilerimiz. Kazmayla kürekle çiçek dikiyorlar, ağaç dikiyorlar, buduyorlar. Son derece güzel işler yapıyorlar. Benim tekerlekli sandalyeye bağlı bir işçim var santralde, diksiyonu son derece güzel, konuşması güzel, zeka düzeyi son derece iyi ve gayet güzel bir santral memuru. Çok güzel iş yapıyor. Biz hemen hemen her sene Altı Nokta Körler Derneği’ne beyaz baston veriyoruz. Bu engeliler Engelliler Merkezi’ne geldiği zaman beyaz bastonları bu atölyede kendileri üretebilecekler, tekerlekli sandalyeyi kendileri üretebilecekler, tekstil üretebilecekler, sanatsal faaliyetlerde bulunacaklar, seramik, resim yapacaklar. Onun için böyle bir merkez onlar için son derece iyi olacak. Burada hepsi bir araya gelecek birbirleriyle rahatlıkla dayanışabilecekler” diye konuştu.