Başkan Kocamaz, 60 Yeni Otobüsü Törenle Devraldı

Başkan Kocamaz, 60 Yeni Otobüsü Törenle Devraldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla aldıkları 60 otobüsü, TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik’ten temsili anahtarı alıp, kurdele keserek devraldı. Kocamaz, otobüslerin plaka ve sigorta işlemlerinin tamamlanmasının ardından 1 hafta-10 gün içinde hizmete gireceğini söyledi.
Yeni otobüslerin devir-teslim töreni, Başkan Kocamaz ve TEMSA Genel Müdürü Çelik’in katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Yeni otobüslerden balonlar, bayraklar ve kurdelelerle süslenen 25’inin de Cumhuriyet Meydanı’nda görücüye çıkarıldığı törende konuşan Kocamaz, Mersin’deki ulaşım sıkıntılarını bir nebze olsun gidebilmek düşüncesiyle belediye meclisi olarak karar aldıklarını ve bugün bu kararı hayata geçirdiklerini söyledi. “Böyle bir hizmette Mersin halkını rahatlatabilirsek ne mutlu bize” diyen Kocamaz, alınan 60 otobüsün Mersin’in ulaşım problemi için tam anlamıyla bir çözüm olmadığını belitti. Mersin’in mutlaka çağdaş kentler gibi bir an evvel raylı sisteme kavuşması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, bununla ilgili çabalarının da sürdüğünü kaydetti.
2015 yılına girilmesine rağmen hale Mersin’in elle tutulur, aklı başında bir Ulaşım Master Planı olmadığı da dile getiren Kocamaz, “Şu anda bu planla ilgili hazırlıklarımızı, eksikliklerin giderilmesine yönelik gayretlerimizi sürdürüyoruz. İnşallah Ulaşım Master Planı ile birlikte kentte yapılacak, acilen çözüm bekleyen kavşaklarla ilgili çalışmalar başlayacak. Hedefimiz en azından 2015 yılında iki tane alt geçidi Mersinlilerin hizmetine sunabilmek” dedi.
“BUNLAR YETERLİ DEĞİL. OTOBÜS ALIMLARIMIZ YIL İÇİNDE DEVAM EDECEK”
Bugün devraldıkları 60 tane otobüsün, plaka ve sigorta işlemleri bittikten sonra 1 hafta-10 gün içerisinde hizmete başlayacağını bildiren Kocamaz, “Ama bunlar yeterli değil, bu yıl içinde otobüs alımlarımıza devam edeceğiz ve Mersin’deki insanlarımızın köyü, kenti, beldesiyle ulaşım problemlerini kökünden çözmenin gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu.
Mersin’de yaklaşık bin 400 civarında dolmuş olduğunu ve bir keşmekeşliğin yaşandığını da ifade eden Kocamaz, böylesine keşmekeşliğin yaşandığı bir kentte ulaşım problemlerini bir an evvel çözmenin herkesin boynunun borcu olduğunu söyledi. Dolmuşların eskiliği ve dolmuş şoförlerinin halka davranışlarını da eleştiren Kocamaz, “Bu işte duygusallığa gerek yok. Bu kentte yaşayanların rahatı, hizmetleri en iyi şekilde alması bizim önceliğimizdir. Bugün maalesef 5 yaşını geçmemesi gerekirken birçok dolmuşun belki 10 yaşında olduğunu ve halka çok kötü hizmetler verdiğini, özellikle sürücülerin yeterli eğitim almadıkları için halka olumsuz davrandıklarını biliyoruz. Bu olumsuz davranışlar sadece sivil araçlardan değil, belediye şoförlerimiz tarafından da zaman zaman yapıldığı söyleniyor ve vatandaşlarımız bunları bize iletiyorlar” şeklinde konuştu.
“TOPLU TAŞIMACILAR HALKA GEREKEN SAYGIYI GÖSTERECEK”
Vatandaşların hem dolmuş hem de belediye şoförleriyle ilgili şikayetleri olduğuna işaret ederek, şoförleri uyaran Kocamaz, şunları söyledi: “İster belediye çalışanı ister sivil araçlarda halka saygısızlık yapan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Bu halk her şeyin en iyisine layık, hizmetin en iyisine layık. O zaman halkı velinimet olarak algılaması gereken toplu taşımacıların da halka gereken saygıyı, sevgiyi göstermesi, giyimine, saçına, sakalına dikkat etmesi ve halkı mutlu etmesi lazım. Biz problem çıkaranlarla sonuna kadar uğraşırız ama hiç kimsenin de problem çıkarmasını arzu etmiyoruz.”
Zaman zaman belediye otobüslerine zarar verildiğini, bu nedenle bazı bölgelere toplu taşıma araçları talebi olmasına rağmen gönderilemediğini de belirten Kocamaz, vatandaşlardan otobüslere sahip çıkmalarını istedi. Otobüsleri, bölge insanın çalıştığı bölgenin firması olduğu için TEMSA’dan alınmasını özellikle kendisinin talep ettiğini de aktaran Kocamaz, “Özellikle ihaleye çıkmadık. Devlet Malzeme Ofisi marifetiyle bu araçları aldık. Dedikoduların önüne geçmek düşüncesiyle sadece bu otobüsler değil, daha önce Mersin halkının hizmetine sunduğumuz toplam 307 aracın tamamı da DMO marifetiyle alınmıştır. Araçların halkımıza, kentimize hayırlı, uğurlu olmasını, özellikle de engelli vatandaşlarımızın çilesinin son bulması için bir vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
TEMSA Genel Müdürü Çelik de firmalarının 65 ülkeye otobüs sattığını, Türkiye’de de İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde kendi otobüslerinin olduğunu söyledi. Firmada çalışanların yaklaşık üçte birinin Mersin ve Tarsus’ta oturduğunu da belirten Çelik, artık araçlarını Mersin’de görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Çelik, engelliye uygun, konforlu ve en son teknolojiyle donanmış araçların Mersin’e çok yakışacağını vurgulayarak, hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından Kocamaz ve Çelik’in, karşılıklı plaket sunduğu törende, Kocamaz kurdele keserek ve otobüslerin temsili anahtarını alarak, otobüsleri devraldı. Daha sonra otobüslerden birinin direksiyonuna geçen Başkan Kocamaz, basın mensuplarına poz vermesinin ardından, basınla birlikte yeni otobüsle şehir turu attı.