Bingöl’de Dış Ticaret Semineri Verildi

Bingöl’de Dış Ticaret Semineri Verildi

Bingöl’de düzenlenen dış ticaret seminerinde konuşan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı, Türkiye’de özellikle bölge ve çevre ülkelerdeki siyasi gelişmelerin ihracatı doğrudan etkilediğini söyledi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) işbirliğiyle dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi. BİNTSO’nun toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme seminerinde, Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret uzmanları Ahmet S. Tekelioğlu, Mehmet Soylu Güldalı, Gökhan Adanalı ve Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Özlem Aydın, İhracat Mevzuatı Dahilde Hariçte İşleme Rejimleri, İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları, Ülke Masaları, Pazar Araştırması BAE İhracat İmkanları Türk Eximbank İhracat Destekleri hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı. Seminerin ardından bir açıklama yapan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı, Türkiye’de özellikle bölge ve çevre ülkelerdeki siyasi gelişmelerin ihracatı doğrudan etkilediğini söyledi.
Doğu Anadolu’nun özellikle İran, Irak ve Suriye’deki gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden Güldalı “Bingöl’ün ihracatına baktığımız zaman bunu ciddi olarak görüyoruz. Geçen sene yaklaşık olarak 10,12 milyon civarındayken ihracat, bu senenin ilk 7 ayında 4 milyona kadar gerilemiş vaziyette. Bölgedeki siyasi ve ekonomi gelişmeler düzeldiği zaman başta Bingöl olmak üzere Doğu Anadolu’daki illerimizin ihracatının artmasını bekliyoruz. Bugün burada yaptığımız seminerde genel manada ihracata yönelik tedbirlerimizden, yönetmeliğimizden bahsettik. Türk Eximbank müdür yardımcımızın verdiği sunumlarla finansman bakımından ihracatlarımıza sağladığımız desteklerden bahsettik. Diğer sunuşlarda ekonomi bakanlığının başta fuarlara katılımı olmak üzere uluslar arası rekabetçiliğin geliştirilmesi, çevre maliyetlerinin desteklenmesi ve pazara giriş araştırmaları konusunda verdiğimiz desteklerden bahsedeceğiz. Buradaki maksadımız, bölgede ihracata yönelik bir bilgi eksikliği olduğunu düşüyoruz. Coğrafi bakımdan yakın olduğumuz bölgeler var. İran, Irak veya Suriye olsun ve bahsettiğimiz gibi buradaki ekonomi siyasi gelişmeler düzeldiği zaman bölgenin bundan çok çok olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak verdiğimiz destekler her zaman ihracatçımızın emrine amadedir” şeklinde konuştu.