Büyükkaya, Türkiye’nin Ab Sürecinde Tarih Verdi

Büyükkaya, Türkiye’nin Ab Sürecinde Tarih Verdi

Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, 2019 yılı sonunda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmasını sağlayacak her şeyin yapılmış olacağını söyledi.
Tokat’ta 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı’nda düzenlenen “AB Yardımları ve Tokat için Fırsatlar” seminerine konuşmacı olarak AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya katıldı. Memleketi Tokat’ta hemşehrilerine hitap eden Büyükkaya, Türkiye’nin AB sürecinin 51 yıldır devam ettiğini kaydetti. 2005 yılında tam üyelik görüşmelerinin başlamasının AB ile ilgili Türkiye’nin ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Büyükkaya, “Tam üyelik görüşmeleri başlamasaydı bu fonlardan yararlanma şansımız olmayacaktı. Bu fonların tutarı yıllık aşağı yukarı 1 milyar avro civarında. Şimdi soruyorum, ’AB ile ilgili ilişkilerimiz devam etmese bu formu bize getirip verecek başka biri var mı?’ yok. Dolayısıyla bu işin devam etmesindeki temel amaçlar bunlar. İki, Türkiye bu konuda her türlü bilgi ve deneyimi de paylaşıyor ve dolaysıyla kendi insanımızın hayat standardını yükseltmek için elimizden geleni de yapıyoruz” dedi.
2019 sonunda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasını sağlayacak her şeyin yapılmış olacağının altını çizen Büyükkaya, “Kanun bazında 246 kanun değiştireceğiz, yürürlüğe girecek. 300’ün üzerinde yönetmelik içeriyor. Gün ve gün ne zaman yapılacağı belirlendi ve yayınlandı. Bu sadece bizim bakanlığımızın bir kararı değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bir kararı olarak yayınlandı. Dolayısıyla şimdi 2019’a kadar bu eylem planını göstereceğiz. 2019 yılı sonunda eğer Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne kabul ederlerse üyelik süreci ile görüşme süreci en fazla bir yılda bitirilecek. Kabul etmezlerse de üye olmamız noktasında bir karar alınmaz ise biz tam üye olmak istiyoruz. O zaman da biz Avrupa Birliği standartlarını tamamlamış, bütün dünyada yıldızı parlayan bir ülke olarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
Konferansa Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile kurum amirlerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.