Çanakkale Zaferinin 100. Yılında Tarihi Topların Hali İçler Acısı

Çanakkale Zaferinin 100. Yılında Tarihi Topların Hali İçler Acısı

Çanakkale savaşlarının yüzüncü yılı hazırlıkları sürerken, Çanakkale’nin geçilmezliğini sağlayan tarihi topların içler acısı hali görenleri üzüyor.
Çakaltepe bataryasındaki tarihi topların birçoğu toprakla kaplı halde. Topların üzerinde otlar biterken, bu durum ziyaretçileri üzüyor. Alan kılavuzları grup yöneticisi Tahsin Konu ve Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Cemalettin Yıldız öncülüğünde Anadolu yakasındaki savunma sistemlerine gezi düzenledi. Şehir merkezindeki Hastanebayırı şehitliği, Anadolu Hamidiye tabyası ve şehitliği ziyaret edildikten sonra, grup, 18 Mart 1915 günü ilk batırılan Fransız savaş gemisi Bouvetin kurtulan askerlerinin karaya ilk çıktıkları yeri temsil eden anıtın bulunduğu Güzelyalı köyüne gitti. Ardından Erenköy’ün boğaz sırtlarındaki Çakaltepe bataryası gezilmek istendi. Ancak tecrübeli alan kılavuzları bile bataryanın yerini güçlükle bulabildi. Bataryanın tarihi toplarını çalı ve otlar içinde bulan grup üyeleri, Çanakkale’nin geçilmezliğini sağlayan tarihi topların halini görünce gözlerine inanamadı. Araziye dağılmış, üzerlerinde otlar bitmiş, yarısı toprağa gömülü haldeki topları görüntüleyen alan kılavuzları, toplama sahip çıkılmasını istedi.
Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Cemalettin Yıldız, “Yaptığımız gezide, Çakaltepe bataryasının yerini güçlükle bulabildik. Topların hali ise içler acısı. Gelibolu yarımadasındaki tarihi toplar hurdacılara satılmıştı. Anadolu yakasındaki topların çok kötü bir durumda olsa bile günümüze ulaşmasına şükrediyoruz, ama bu durumun da bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” dedi.