Çeşme, Germiyan’da Düğün Gibi Şenlik Yapacak

Çeşme, Germiyan’da Düğün Gibi Şenlik Yapacak

Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Germiyan Festivali’nde; bölgenin zengin kültürü, sergi, atölye ve gastronomi seminerleri eşliğinde ziyaretçilerle buluşacak; bölgede yaşayan bir çiftin de yöre geleneklerine uygun olarak evlendirileceği etkinlik, ’köy düğünü’ havasında geçecek.
Turizm cenneti Çeşme; Alaçatı Ot Festivali ve Sakız Koyunu Şenliği’nin ardından yeni ve özgün bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çeşme Belediyesi’nin sponsorluğunda Alaçatı Ot Festivali’ni de düzenleyen Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği’nin yönetimi altında yapılacak şenlik; ilçenin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir tarihe ve kültüre sahip Germiyan Mahallesi’nde gerçekleşecek. 24-26 Ekim tarihinde "Germiyan Festivali" adıyla düzenlenecek şenliğin sloganı ise "Bereketli Toprakların Büyüsü" olacak.
’Bütünşehir kanunu’ kapsamında statüsü köyden mahalleye dönüştürülen Germiyan’da yapılacak festival, fırından köy kahvesine, bölge sakinlerinin evlerinden köy evine kadar tüm mahalleyi kapsayacak. Sınırları bölge dışına taşmış Germiyan Ekmeği’nin yanı sıra yörede yetişen ürünlerin de şenliğin önemli bir parçası olacağı festivalde; Germiyan halkının geleneksel ekmek yapımı ve mutfak gereçleri ile köy eski fotoğraf ve kıyafetleri de sergilerle ziyaretçileri ağırlayacak. Bölge halkı da kendi yetiştirdiği ürünleri sergileme fırsatı bulacak.
Ekmek, ev sabunu ve kopanisti (basma peynir) yapımı atölyelerinin de ücretsiz olarak ziyaretçileri ağırlayacağı Germiyan Festivali’nde; gastronomi söyleşileri, ekmek yarışması, sergi ve konserlerin yanı sıra bir çiftin köy geleneklerine uygun olarak kına gecesi, nikah ve düğün yemeği de gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek festivalin, bölge insanın yaşayışını gelenek ve göreneklerini yansıtması açısından önemine değinen Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Çeşme’nin bir zenginliği daha görücüye çıkıyor" diye konuştu.
Germiyanlıların mutfağında yıllardır yapılan, artık çok az kişinin bildiği yöresel yemeklerinin, bölge sakinlerinin geçmişte giydiği kıyafetlerin ve mutfakta kullandığı araç gereçlerin festival aracılığıyla günümüze taşınacağı ve festival ziyaretçileriyle tanıştırılmasının sağlanacağını vurgulayan Başkan Dalgıç, "Tamamen Germiyan’ın kendi öz değerlerinden oluşan bir festival. Turistik boyutu ve değerinin yanı sıra bir neslin kendi köklü gelenek ve bilgisini başka bir nesle aktarması, kültür mirasının yaşaması açısından da ayrı bir önem teşkil ediyor." dedi.