Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 41 Denetim Aracı Dağıtımı Yapılacak

Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 41 Denetim Aracı Dağıtımı Yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014 yılında denetimlerin sıklaştırılarak 43 bin 126 denetim yapıldığını ve geçen yıla göre denetim sayısında 5 bin 659 artış olduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 2015 yılında 41 denetim aracı dağıtılacağı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve taşra teşkilatının bin 150 çevre personeli ile çevre izni, ÇED ve çevre denetimleri konularında çevrenin korunması amacıyla gece gündüz yoğun bir şekilde çalışmalarını yürütmeye devam ettiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "ÇED kararlarında yer alan taahhütler izlenmekte ve tüm tesis ve faaliyetlerin çevre mevzuatına uyup uymadıkları sahada denetlenmekte. 2013 yılında ülke genelinde atık, hava, su, toprak, ÇED, gürültü, koku, egzoz, yakıt, kimyasallar gibi birçok konuda 37 bin 467 denetim gerçekleştirildi. 2014 yılında denetimler sıklaştırılarak 43 bin 126 denetim yapılarak geçen yıla göre denetim sayısında 5 bin 659 artış oldu. Denetimlerde mevzuata uygunsuz işletilen tesislerin faaliyetleri durduruldu" denildi.
Bakanlığın çağın gereklilikleri ve ihtiyaçlara göre sürekli gelişim içerisinde olduğu ve denetim alt yapısının da bu politikaya uygun sürekli güçlendirildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2013 yılında çevre denetimlerinde kullanılmak üzere numune alma cihazı, egsoz emisyon ölçüm cihazı, gps gibi ekipmanlarla donatılmış 55 araç Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine dağıtıldı. Yine 2014 yılında 40 adet temin edildi. 2015 yılında 41 araç Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine teslim edilecek. Bakanlık ayrıca denetim personelini istihdamını artırarak, sürekli eğitimler veriyor. 2015 yılında Bakanlık Avrupa da ilk defa uygulanacak olan e-denetim uygulamasına geçti. E-denetim uygulamasında denetim tutanağı sahada online olarak tutulacağından denetim verisi sahada oluşmaya başlayacak. Böylece bir tesise idari yaptırım uygulanması gerektiği taktirde sistem üzerinde değişiklik yapma imkanı olamayacağından uygulanması gereken yaptırımdan geriye dönüş mümkün olmayacak."
Açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetçisi sahada e-denetim ile tutanak tuttuğunda, ya da idari yaptırım kararı verdiğinde aynı zamanda Bakanlık merkez de sistemden denetim tutanağını ya da idari yaptırım kararını görebilecek. Böylece gerçekleşen denetimlerin merkezden anında takibi yapılabilecek. Tutulacak kayıtlar ile denetimlerin istatistiksel değerlendirmesi ve detaylı sorgulaması yapılabilecek, doğru istatistikler elde edilmesi ve denetimlerin daha planlı yapılmasına olanak sağlayacak. Çevre denetimlerinde vatandaş şikayetleri hassasiyetle ele alınarak değerlendirilecek. E-denetim programı vatandaş şikâyetlerinin değerlendirmesini kolaylaştıracak. E-denetim ile denetim, idari yaptırım ve dava süreçleri ayrıntılı olarak takip edilebilecek."