Dbp Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek:

Dbp Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek:

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cizre’de kafasından aldığı kurşunla hayatını kaybeden çocukla ilgili muhtemelen yeni kullandıkları bir silah olduğunu, yeni bir plastik mermi denendiğini ileri sürdü.
Hakkari Belediyesi’ndeki eğitim toplantısı öncesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kamuran Yüksek, Şırnak’ın Cizre ilçesinde dün 12 yaşındaki Nihat Kazanhan isimli çocukla birlikte iki hafta içinde Cizre’de çoğunluğu çocuk 6 kişinin öldüğünü söyledi. Bunun kendi politikalarının sonucu değil, hükümetin tutumundan kaynaklandığını ileri süren Kamuran Yüksek, ilçede yaşanan gerilimler üzerine DTK Eş Başkanı ve milletvekillerinin de içinde bulunduğu bir heyetin Cizre’ye gittiğini hatırlattı. Yüksek, DTK heyetinin ilçeden ayrılmadan 12 yaşındaki bir çocuğun öldürüldüğünü ve bunu kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.
Son bir ayın çok önemli olduğuna vurgu yapan Yüksek, hükümetin çözüm süreci için beklenen adımları atmamak için bu olayları geliştirdiğini iddia ederek, “Cizre’de dün bir çocuğumuzun öldürülmüş olmasını kabul edemeyiz. Dünden beri partimizin ve DTK’nın eş başkanları ile bu gelişmeler üzerine görüşmeler yapıyoruz. Bu sindirilecek bir şey midir? Bir polisin ya da askerin burnu kanasa AK Parti kıyameti koparıyor. Her gün bir çocuğumuz öldürülüyor. Bize sineye çekin diyorlar, nereye kadar. O çocuğun canı can değil midir?" diye konuştu.
Cizre’de öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ‘polis silahı ile öldürülmedi’ şeklinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya da cevap veren Yüksek, olayın görgü tanıkları ve oluş biçiminin polisin bu çocuğu öldürdüğünü gösterdiğini söyledi.
Cizre’de yaşananların önüne geçmek için çaba gösterdiklerini kaydeden Yüksek, “İlk Cizre olayları olduğunda dört beş kişi orada katledildiği zaman çağrı yapmıştık. Cizre’de dört beş gün sükûnet sağlandı. Gençler hendekleri kapattığı gibi polis girdi yine vurdu öldürdü. Bunlar çok dikkat çekici. Ne zaman oluyor? Biz kontrol altına alınca. Gençler hendekleri kapatınca polis panzerle girip insanları vuruyor. Adeta şuna getiriyor. Eğer hendeklerinizi kapatırsanız biz gelip sizi vuracağız. Kapatmayın demeye getiriyorlar. Dün Hatip Bey Cizre’ye gitti. Açıklamalar yaptı. Halk olumlu karşıladı, gençler de olumlu karşılık verdi. Bu perspektifte hareket edeceklerini söylediler. Ama aradan bir saat geçmeden polis gitti tak diye çocuğu vurdu. Artık bu saatten sonra devlet kendini sorgulamalıdır. Bizim bu saatten sonra kontrol edecek hiçbir şeyimiz yoktur. İki haftada altı çocuğumuz öldürüldü. Artık bunlara sessiz kalmamızı kimse beklemesin” şeklinde konuştu.
Yüksek, ardından toplantıya geçti.