Demirtaş, Başbakan'a İş Dünyasının Taleplerini Aktardı

Demirtaş, Başbakan'a İş Dünyasının Taleplerini Aktardı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Ağustos Perşembe günü Ankara’da düzenlenen TOBB Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Erdoğan ve bakanlara kayıt dışı ekonomi, kentsel dönüşüm, çek yasası, vergi borçlarının taksitlendirilmesi, kalkınma ajansları, perakende yasası, vergi oranları, turizm gibi konularda iş dünyasının sorun ve taleplerini iletti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) VII. Ticaret ve Sanayi Şurası, 7 Ağustos Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Şuradan bir gün önce yapılan TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nda belirlenen, ticaret odası üyelerinin sorun ve taleplerini ise Ticaret Odaları Konsey Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şurada Başbakan Erdoğan ve diğer bakanlara aktardı.
EKONOMİ POLİTİKALARINDA HASSASİYET İSTİYORUZ
Konuşmasının başında 2002 yılından bu yana yarattıkları istikrar ortamı içerisinde tüccarlara ticaret yapma imkanı sağladığı için Başbakan Erdoğan ve hükümete teşekkür eden Demirtaş, “Ülke olarak 17 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz, hatta Çin ile birlikte büyüme rekorları kırıyoruz. Ancak ekonomi yönetimimiz zaman zaman frene basıyor ve bu durum anında piyasalara yansırken, ilk olarak üyelerimiz olumsuz etkileniyor. Bu nedenle ticareti olumsuz etkileyecek politikaların hassas bir biçimde uygulanmasını istiyoruz” dedi.
TEŞVİK YASASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
İstihdam üzerindeki vergi ve yüklerin tüm özel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirten Demirtaş, bazı meslek odalarının etkin baskısı ile firmalara hizmet almasalar dahi bordrolu avukat, doktor, psikolog, mühendis istihdam zorunluluğu getirildiği belirterek, zaten yaşam mücadelesi veren işletmeler için bu yükün ağır ve taşınamaz olduğunu söyledi. Bürokrasiyi azaltıcı mevzuat düzenlemeleri yapılmasını, girişimciye zorluk çıkartılmamasını isteyen Demirtaş, “Yatırım Müracaat ve Destek Ofisleri” kurulmalı. Dünya Bankası tarafından yayınlanan “İş Yapma Endeksi 2014”te Türkiye, 189 ülke arasında 69. Sırada, bu durum bu G20 ülkesi olan ülkemize yakışmıyor. 2009’dan bu yana uygulanan mevcut büyüme ve sektörel teşvik sisteminin adaletli olmadığının altını çizen Demirtaş, yasanın yeniden gözden geçirilmesini talep etti.
KALKINMA AJANSLARININ YAPISI DEĞİŞMELİ
Şehirlerin ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması için kurulan kalkınma ajanslarının kuruluş biçimi ve yönetiminin yanlış olduğu aktaran Demirtaş, “İş aleminin ve kentin etkin aktörlerinin yönlendirdiği ve yönettiği, devletin sadece denetlediği Batıdakiler benzeri bir yapılanma olmalı. Bölge kalkınma ajansları yerine her il için ayrı bir ajans kurulmalı ve bu ajanslar dış tanıtımda, yabancı sermaye getirilmesinde etkin olmalı” dedi.
VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYEN ÖDÜLLENDİRİLMELİ
Vergi konularına da değinen Demirtaş, “Artık yüksek orandan şikayet etmiyoruz çünkü sonuç alamıyoruz. Ama kar dağıtımında % 15 stopaj oranı çok yüksek, , bu oranın % 5’e indirilmeli” dedi. SGK ve Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasının TBMM gündeminde olduğunu da hatırlatan Demirtaş, “Odalarımızın yaklaşık 130 bin üyesi bunu bekliyor. Ama yeniden yapılandırmada 36 ay değil 60 ay vade istiyoruz. 3 yıllık yapılandırmada her yıl 2 taksit ödememe hakkı verilmesi yerine 5 yıl vade ve her yıl 1 taksit ödeme hakkı verilirse hem Hazinemiz hem de üyelerimiz daha mutlu olacaktır. Ayrıca vergisini düzenli ve zamanında ödeyenlerin ödüllendirilmesini sağlayacak bir maddenin de Torba Yasaya ilave edilmesini istiyoruz” dedi.
SAHTE FATURA KESENLERİN LİSTESİNE ULAŞABİLELİM
Konuşmasında Yeni Çek Yasası’na da değinen Demirtaş, çekte hapis kalkınca, karşılıksız çeklerin de arttığını, kayıt sisteminin işlemediğini, o nedenle İcra İflas Kanunu’nda bulunan tazyik hapsine benzer bir ceza getirilmesini istediklerini söyledi. Diğer bir sıkıntının ise sahte faturalar olduğunu belirten Demirtaş, “Yeni Çek Kanunu ile nasıl belli koşullarda çek sicil bilgilerine ulaşabiliyorsak, ticari güvenliğimiz için sahte fatura kesen kişilerin listesine de ulaşabilmemizin sağlanmasını hükümetimizden talep ediyoruz” diye konuştu.
PERAKENDE YASASI ARTIK ÇIKSIN
Ulusal ve uluslararası büyük mağazaların, yürüttükleri satış stratejileri ile bulundukları bölgede pek çok oda üyesini zor durumda bıraktığı, hatta batırdığının altını çizen Demirtaş, zincir mağaza ağlarının küçük yerleşim birimlerine kadar girdiği söyledi. Demirtaş, “Bu nedenle ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın bir an önce yasalaşmasını istiyoruz” dedi.
Kayıtdışı ekonomiden de oldukça rahatsız olunduğunun altını çizen Demirtaş, Kayıtdışı Mücadele Eylem Planı’nın etkin biçimde Odalarla birlikte uygulanmasını istedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konuşmasında Demirtaş’ın perakende yasası ile ilgili talebine değinerek, yasanın imzaya açıldığını söyledi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ODALAR DA GÖREV ALSIN
Kentsel dönüşümün devrim niteliğinde, cesur bir karar olduğunu belirten Demirtaş, bu nedenle hükümeti kutladı. Demirtaş, “Ama kentsel dönüşümde daha hızlı olunması için iş merkezleri, sanayi siteleri gibi üyelerimizin faaliyet gösterdiği yapıların dönüşümünde Odalarımıza da görev ve yetki verilmesini istiyoruz” dedi.
TURİZM VE EĞİTİM
TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasında turizme de özellikle vurgu yaparken, Anadolu’nun her köşesinde her türlü turizm için potansiyel olduğunu söyledi. Demirtaş, “Artık her şey dahil sistemi yerine, yenilikçi bir turizm anlayışına ihtiyacımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın işletme izni veren bir kurum olmak yerine, bu yeni alanların önünü açacak bir stratejiye kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Ayrıca sadece aylık kum-güneş-deniz turizmi değil, yıl 12 ay turizm istediğini, sağlık, inanç, termal, kış, spor, kongre turizmlerine etkin destek verilmesini istiyoruz” dedi.
Odalarımızın eğitim konusunda çok duyarlı olduğunu belirten Demirtaş, iş dünyasının yetişmiş, ara eleman bulmakta zorluk çekildiğini bu nedenle mesleki eğitim sistemimizin kökten bir yeniden yapılandırmaya tabi tutularak TOBB - Odalar-Borsalar aracılığıyla iş dünyasına devrinin son derece faydalı olacağını söyledi. Şu anda Odaların kurmuş olduğu 4 vakıf üniversitesi olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Bu üniversitelerimiz devlet üniversitelerinin kanununa tabi. Bu da sorunlara neden oluyor. En kısa zamanda Vakıf Üniversiteleri Kanunu çıkarılmasını istiyoruz. Ayrıca eğitim sektörünün daha da büyümesi, yabancı öğrencilerin ülkemize çekilmesi için yatırımların teşvik edilmesi, hazine arazilerinin özel eğitim kurumlarına tahsisi sektöre önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.