Dokap’tan ’arı Ürünleri’nin Türkiye Ve Dünyadaki Yeri Ve Önemi’ Konferansı

Dokap’tan ’arı Ürünleri’nin Türkiye Ve Dünyadaki Yeri Ve Önemi’ Konferansı

Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından ’Arı Ürünlerinin Türkiye ve Dünyadaki Yeri ve Önemi’ konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, arıcılığın sadece bal üretimi anlamına gelmediğini ürün çeşitliliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. DOKAP’ın arıcılıkla ilgili yaptığı faaliyetleri anlatan Yüce, arı ürünlerinde Türkiye’nin dünyadaki yerinden bahsetti. DOKAP Başkanı Ekrem Yüce “Dünyada bal dışında arı ürünleri üreten ülkeler başında Çin gelmektedir. Özellikle Çin’de arı sütü üretimi ciddi oranda artışa devam etmektedir. Çin’de 400-500 tonluk üretim özellikle bahar aylarında gerçekleşir. Çin’de İtalyan arı sütü üretilmektedir. Kovan başına ise 300 gram verim alındığı tespit edilmiştir. Çin bu sayede arı sütünde en büyük ihracatçı konumuna gelmiştir. Dünyanın önde gelen arı sütü üretimi yapan Avrupa ülkeleri, ABD ve Japonya gelmektedir. 2011 yılında ülkemize 19 ton arı sütü ithalatı yapılmıştır” dedi.
Giresun Arıcılar Bilirliği Başkanı Kubilay Elevli ise Giresun’da bin 577 kayıtlı arıcı bulunduğunu ve ortalama 110 bin kovanın yer aldığını söyledi. Elevli "Bu arıcılarımızdan yaklaşık 500’ü gezici arıcılardır. Arıcılarımız Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Kars ve Ağrı illerine gitmektedir. Ülkemizde üretilen 90 bin ton balın yaklaşık 8 bin tonu ilimizde üretilmektedir. Bu 8 bin ton balın 5 bin tonu gezici arıcılarımızın ovalardaki çiçek balları oluştururken, geri kalanını ise daha çok aile tipi arıcılar üretmektedir. Ancak arıcılarımızın bal üretimi dışında arı sütü, polen, propolis gibi ürünlerine yönelmeleri sağlanmalıdır. Bu konuda arıcılarımızın yetiştirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından seminere katılan konuşmacılar tarafından, arı ürünleri, ana arı, arı sütü, polen, propolis ve arı zehiri ile ilgili sunum gerçekleştirildi.