Dolar bugün 2.8460 TL'yi görerek rekor kırdı!

Dolar bugün 2.8460 TL'yi görerek rekor kırdı!

Dolar önceki gün tarihi rekorunun ardından dün de 2.8460 TL’ye kadar yükselerek yeni zirveleri test etti. Merkez Bankası ise bankacıların sembolik olarak nitelendirdiği 3 adım attı. Önce dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.21’den yüzde 0.23’e yükselten Merkez Bankası ardından bir hafta vadeli dolar cinsi depo faiz oranını yüzde 3’ten yüzde 2.75’e indirdi. Merkez ardından repo ihalesi ile piyasaya verdiği haftalık fonlamayı yaklaşık 2 milyar TL azalttı.

Sonrasında dolar kuru tarihi rekordan bir gerileme yaşasa da, Reuters ajansına konuşan bankacılar Merkez’in adımlarının yeni zirvelerden anlamlı bir uzaklaşma anlamına gelmeyeceği düşüncesinde.

Borsada tepki alımı

Bir bankanın döviz masası işlemcisi ajansa şu yorumu yaptı: “Merkez Bankası 3 adım attı. Likiditeyi kıstı, döviz depo faiz oranlarını indirdi ve zorunlu karşılıklara ödenen faizi arttırdı. Bunlar sembolik adımlar ve sınırlı etkisi var. Dış piyasaların etkisi kurdaki son toparlanmada Merkez Bankası’ndan daha fazla etkili diyebiliriz. Bu adımların kendisinden ziyade piyasaya etkisi Merkez Bankası’nın durumdan rahatsızlığını iletmiş olması anlamında daha büyük. Bu adımlar kuru yeni tarihi rekorlar kırmasını engelleyemez.”

Türk Ekonomi Bankası Başekonomisti Selim Çakır ise, “Türkiye’nin karşısında ciddi ekonomik ve siyasi sorunlar var ve tekrar seçim kararını vererek, Türkiye değerli zaman kaybedecek ve kendini değişik risklere açık bir hale getirecektir” dedi.
Hafta boyu dalgalı bir seyir izleyen borsa ise, önceki günkü sert satışların ardından dün bir miktar tepki alımı ile karşılaştı. BIST-100 endeksi günü yüzde 0.29 yükselişle 77.308 puandan tamamladı. Endeks, haftanın tamamında ise yüzde 1.4 geriledi.