Dolunay Derneği’nden Muhteşem Gece

Dolunay Derneği’nden Muhteşem Gece

Dolunay Eğitim Kültür ve Sosyal Yardım Derneği; Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği SODES tarafından finanse edilen “Hz Muhammed’in (SAV) Engellilere Bakışı ve Engelsiz Yarınlar” konferansı ile Müzik Dinletisi gecesi düzenledi.
“Engelli Gençler Korosu” müzik ziyafetiyle katılımcılardan bol bol alkış topladı. Kafkas Üniversitesi Öğretim üyelerinden Murat Akçelik yönetimindeki orkestra, izleyicilere müzik ziyafeti sundu.
İl Kültür Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen programa Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Müftü Mehmet Genç, üniversite öğrencileri ve derneğin gönüllüleri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal marşının okunmasıyla startı verilen programa; Ahmet Arvasi Vakfı yöneticilerinden Eğitimci-Yazar, Karakter Eğitimi Uzmanı Numan Nurullah, Aras ve Eğitimci Yazar Din Sosyolojisi Uzamanı Ali Can da konuşmacı olarak katıldı.
Gecede konuşan Dolunay Derneği Engelliler birim Başkanı Faruk Ocak, engelliler olarak gönüllerde sevgi yumağı oluşturmak istediklerini söyledi.
Ocak, “Amacımız farkındalık yaratmak, engellilerin isterlerse her şeyi başarabileceklerini sizlere bir defa daha göstermektir. İşte bu bağlamda; bu gece, bu salonda birazdan sizlere sunulacak müzik ziyafeti engelli gençlerimizin azminin eseridir. İstenirse tüm engellerin yok edilebileceğinin bir göstergesidir. Bizlere bunu ispat etme fırsatı veren Valilik SODES ve Kalkınma Bakanlığımıza çok teşekkür ederim. Onlar bize inandı bizde onların bu inancını boşa çıkartmadık. İmkân verildiği sürece engellilerin her tür sosyal projenin altından rahatlıkla kalkabileceğini bir kez daha ispat ettik ve gönül borcumuzu ödedik. Son olarak şunu söylemek istiyorum; ‘burada 10 kişi de olsak bin kişi de olsak engelsiz yarınlar için mücadeleye devam edelim’ diyor hepiniz saygı ile selamlıyorum” dedi.
Geceye konuşmacı olarak davet edilen Ahmet Arvasi Vakfı yöneticilerinden Eğitimci-Yazar, Karakter Eğitimi Uzmanı Numan Nurullah Aras ve Eğitimci-Yazar, Din Sosyolojisi Uzamanı Ali Can sahne aldı.
Konuşmacılar Hz. Peygamber’in (SAV) örnek hayatından, engelli sahabelerin hayatlarından kısa, kısa örnekler vererek İslam’ın engellilere bakış açısını anlattılar. Aras’ın sunumunda öne çıkan en önemli başlık bir hoş görü dini olan İslam’ın engellilere bakışının da bu minvalde olduğu üzerineydi. Aras konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İlk insanın yaratıldığı günden bu güne sağlık insanlar gibi bedensel ve farklı engelleri olan insanlarda dünyaya gelmiştir veya sonrada yaşanan bir takım olaylar neticesinde engelli olmuşlardır. Ama bizi asıl ilgilendiren toplumların bu insanlara bakışı, toplumların bu insanları nasıl algıladığıdır. Bakın yunan filozofu Aristo ‘Mükemmel olmayan hiçbir şeyin gelişimine izin vermemeliyiz’ diyor. Bu anlayış, bu söz; Yunanlıların Roma medeniyetinin engelli insanların toplumdan tecrit edilmesine, dışlanmasına sebep olmuştur. Hatta Roma’da engelli doğan çocukların öldürülmesi, toplumdan uzaklaştırılması, tecrit edilmesi, köle olarak satılması için kanunlar bile çıkartılmıştır. Ama bir bakıyorsunuz cahiliye döneminde kız çocukları diri diri toprağa gömülmüş. İslam’la birlikte bir devrim ortaya çıkıyor. Bizim kültür ve medeniyetimizde. İslam engelliliği Allah’ın bir laneti olarak değil bunu doğal bir imtihan vesilesi olarak görüyor. Kur’an-ı Kerim’de yüce Rab’bimiz şöyle buyuruyor: ‘Sizleri mallarınızdan, canlarınızdan, hasatlarınızdan eksiltmek suretiyle imtihana tabi tutacağız’ Bizler inanan Müslümanlar olarak sağlığımızla da hesaba çekileceğimizi unutmamalıyız. Hz. Peygamber’in (SAV) yaşantısından örnekler bize yeter. Hz. Muhammed’in engellilere bakışını çeşitli örneklerle size aktardık. Umarız faydalı olmuşuzdur.”
Sunumlarının ardından engellilerin topluma kazandırılmasında büyük destekleri olan konuşmacılara plaketleri takdim edildi.
İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’a da Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak tarafından; engelli gençlere gösterdikleri yakın ilgi ve onların hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirler için şükran ifadesi olarak birer plaket takdim edildi. Emniyet Müdürü Çakmak ve Rektör Özcan da birer teşekkür konuşması yaparak bir başka programa katılacakları için salondan ayrıldılar. Ayrıca Derneğe yaptıkları maddi ve manevi katkılardan dolayı İşadamı Adem Çalkın, Süleyman Doğan ve Alirıza Hoşgönüllü’ye “Yılın Engelli Dostu İşadamı” ödülleri takdim edildi.