En Uzun Oruç İzlanda'da Tutulacak

En Uzun Oruç İzlanda'da Tutulacak

Ramazan ayının, dünya genelinde gece ile gündüzün eşit olduğu 20 Mart bahar ekinoksuna denk gelmesiyle birlikte, oruç tutma sürelerinde önemli bir fark ortaya çıkacak. Bu yıl, oruç tutma süreleri arasındaki fark 3 buçuk saatin biraz üzerinde olacak. En uzun oruç ise Ramazan'ın son günü İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te tutulacak. Müslümanlar, farklı ülkelerde Ramazan ayına 11 Mart Pazartesi ya da bir sonraki gün başlamaya hazırlanırken oruç tutma süreleri ülkelerin ekvatora yakınlıklarına göre değişecek. Dünya üzerinde Kuzey Yarım Küre'de ilkbaharın, Güney Yarım Küre'de ise sonbaharın yaşandığı 20 Mart'ta gerçekleşen bahar ekinoksu, bu yıl ramazan ayına denk geliyor. Kutuplara en yakın yerleşim merkezlerinde ilk ve son oruç günleri arasında 2 saate yakın bir zaman farkı yaşanacak. Diğer taraftan, ekvatora yakın bölgelerde Ramazan ayı boyunca oruç süresi genel olarak 13 saatin biraz üzerinde olacak. Ramazan ayının muhtemel son günü olan 9 Nisan'da, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te en uzun oruç süresi 16 saat 36 dakika olarak kaydedilirken en kısa oruç süresi ise Şili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde aynı gün 12 saat 51 dakika olacak. Bu verilere göre dünya genelindeki farklı konumlardaki müslümanların oruç tutma süreleri arasındaki fark 4 saati geçmeyecek.

Türkiye'de Oruç Saatleri

Ülkemizde Ramazan ayının ilk imsak saat 04.52'de başlayacak ve ilk iftarda saat 18.13'te Iğdır’da yapılacak. Ramazan'ın ilk gününde ise son imsak saat 06.02'de yaşanacak ve son iftar Çanakkale'de saat 19.24'te olacak. Ramazan ayının ilk gününde, Türkiye genelinde imsak ve iftar süreleri farklılık gösterecek. Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta ilk gün oruç süresi 13 saat 23 dakika ile en uzun olacakken, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın astronomik kameri ay hesaplamalarına göre Şevval ayının hilali, Ramazan'ın 30. günü akşamı görüleceğinden dolayı bu yıl Ramazan 30 gün sürecek.

Ülkelerde Oruç Tutma Süreleri

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "ramazan.diyanet.gov.tr" internet sitesinde yer alan bilgilere göre dünyanın her yerinde 11 Mart'ta Ramazan'ın başlaması durumunda, ilk gün en uzun oruç tutma süresi Şili'nin Punta Arenas bölgesinde 15 saat olacak. Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde oruç süresi 14 saat 30 dakika olarak belirlenirken, başkent Wellington'da ise 14 saat 15 dakika boyunca oruç tutulacak. Grönland'ın Nuuk kentinde oruç süresi 14 saat 7 dakika, İzlanda'nın Reykjavik kentinde ise 14 saat 6 dakika olarak hesaplandı. Avustralya'nın başkenti Canberra'da da oruç süresi 14 saat 2 dakika olacak. Müslümanlar; Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 13 saat 52 dakika; Norveç’in başkenti Oslo’da 13 saat 51 dakika; İsveç'in Stockholm kentinde 13 saat 49 dakika; Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’ta 13 saat 47 dakika; Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta 13 saat 41 dakika; Rusya'nın başkenti Moskova'da 13 saat 40 dakika oruç tutacaklar. Ramazan'ın başlangıcında, oruç süreleri diğer şehirlerde ortalama olarak şöyle; Hollanda'nın başkenti Amsterdam, Polonya'nın Varşova, İngiltere'nin Londra, Kazakistan'ın Astana, Belçika’nın Brüksel, Fransa'nın Paris, İsviçre'nin Zürih, Romanya'nın Bükreş, Kanada'nın Ottawa, Bulgaristan'ın Sofya, İtalya'nın Roma, İspanya'nın Madrid, Bosna-Hersek'in Saraybosna şehirlerinde, Ramazan'ın ilk gününde yaklaşık 13 saat 30 dakika süresince oruç tutulacak. Almanya’nın başkenti Berlin’de 13 saat 35 dakika; ABD’nin başkenti Washington’da 13 saat 29 dakika; Endonezya’nın Cakarta kentinde 13 saat 27 dakika; Yunanistan’ın başkenti Atina’da, Portekiz’in başkenti Lizbon’da ve Japonya’nın başkenti Tokyo’da Müslümanlar 13 saat 20 dakika; Çin’in başkenti Pekin’de 13 saat 22 dakika; Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde 13 saat 21 dakika; İran’ın başkenti Tahran’da, Afganistan’ın başkenti Kabil’de, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ve Sri Lanka'nın başkenti Kolombo’da 13 saat 19 dakika; Fas, Lübnan, Suriye, Filistin, Mısır, Kuveyt ve Pakistan'da 13 saat 18 dakikayla oruç ibadetini yerine getirecekler. Ramazan ayında diğer ülkelere nazaran daha kısa süreli oruç tutacak ülkeler ve şehirler arasında, 13 saat 16 dakika ile Umman; 13 saat 17 dakika ile Hindistan, Sudan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Bangladeş bulunuyor.