Gazze'de Kişi Başına Düşen Su Miktarı 2 Litre

Gazze'de Kişi Başına Düşen Su Miktarı 2 Litre

Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Mehna, İsrail'in Gazze'yi açlık ve susuzluğa sürükleyerek bölgedeki insani krizi derinleştirdiğini belirtti. Mehna, kişi başına düşen su miktarının 90 litreden 2 litreye kadar düştüğünü ifade etti. AA muhabirine konuşan Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Mehna, İsrail'in 5 ayı aşkın süredir devam eden saldırıları sonucunda Gazze Şeridi'nde yaşayan halkı aç ve susuz bıraktığını ifade etti. Mehna, durum hakkında detaylı bilgiler verdi. Gazze Belediyesi Sözcüsü Hüsnü Mehna, Gazze kenti ve kuzey bölgelerine yapılan yardımların önemli olduğunu ancak yetersiz kaldığını ifade ederek, "İnsani krizin korkunç bir şekilde kötüleşmeye devam etmesi durumunda, Gazze'nin kuzeyinde açlık ve susuzluktan kaynaklı ölümlerin artabileceği konusunda uyarıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu. Hüsnü Mehna, savaş başlamadan önce kişi başına düşen su miktarının 90 litre olduğunu ancak bugün bu miktarın 2 litreye düştüğünü belirterek yaşanan susuzluğun nedeninin İsrail'in altyapı ve belediye tesislerine yönelik düzenlediği şiddetli saldırılarda su şebekelerinin ciddi şekilde zarar görmesinden kaynaklandığını ifade etti.

İsrail'in Tahrip Ettiği Altyapı ve Yaşanan Yakıt Sıkıntısı

Mehna, İsrail ordusunun 40 su kuyusu, 9 su tankı, 42 bin metre su şebekesi ve farklı çaplarda 500 vanayı imha ettiğini, geri kalan su kuyularını işletmek için de gerekli yakıtın bulunmadığını aktardı. Gazze Belediyesi'nin geçen kasım ayının başından beri herhangi bir yakıt temin edemediğine dikkat çeken Mehna, belediyelere temel hizmetleri verebilmesi için yakıt sağlanması gerektiğini vurguladı. Şifa Hastanesi'nin çevresi başta olmak üzere Gazze kentinin sokak ve caddelerinde 70 bin ton çöp birikmesinden dolayı çevre koşullarının da "felaket" düzeyinde olduğunun altını çizen Mehna, İsrail ordusunun sadece Gazze kentinde 1 milyon metrekarelik yolu yok ettiğini ifade etti. İsrail'in yardım girişine izin vermemesi sonucu kıtlığa sürüklenen Gazze Şeridi'nde şu ana kadar 27 kişinin "açlık ve susuzluktan" yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

İsrail'in Gazze'yi İşgalinde 7 Ekim Sonrası

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e kapsamlı saldırı gerçekleştirdi. İsrail, 7 Ekim tarihindeki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu. Gazze Şeridi'nde İsrail'in 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda, en az 13 bin 500'ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere toplam 31 bin 112 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca saldırılarda 72 bin 760 kişi de yaralandı. Enkaz altında hala binlerce cansız bedenin bulunduğu belirtilirken sivil altyapıya yönelik saldırılarda, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da hedef alınıyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 249'u karadan işgal sürecinde olmak üzere toplam 590 askerin öldürüldüğünü açıkladı. 24 Kasım 2023 tarihinde başlayan ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara" sürecinde, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Ancak İsrail, binlerce Filistinliyi hala alıkoyup hapsetmeye devam ediyor. 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında toplam 424 Filistinli yaşamını yitirdi. 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ve Hizbullah arasında sınırda yaşanan çatışmalarda; 232 Hizbullah mensubu, 50 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi üyesi, 12 Hamas üyesi, 12 İslami Cihad mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker hayatını kaybetti.