İskoçya Başbakanı John Swinney Oldu

İskoçya Başbakanı John Swinney Oldu
İskoçya'nın siyasi manzarasında önemli bir değişim yaşandı. İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) yeni Genel Başkanı John Swinney, İskoçya Özerk Parlamentosu'nda yapılan oylama sonucunda İskoçya'nın yeni Bölgesel Başbakanı seçildi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve daha önce 2000-2004 yıllarında SNP'nin liderliğini yapmış olan Swinney, Holyrood'da yapılan oylamada 64 oyla mecliste çoğunluğu elde etti. Diğer adaylar Douglas Ross 31, Anas Sarwar 22 ve Alex Cole-Hamilton ise 4 oy aldı.

Bu gelişmeyle birlikte 60 yaşındaki Swinney, İskoçya'nın yeni Bölgesel Başbakanı oldu. Swinney'in yarın İngiltere Kralı 3. Charles'a bağlılık yemini ederek resmen göreve başlaması bekleniyor.

Öte yandan İskoçya Yeşiller Partisi ile SNP arasındaki koalisyon, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık sonrası sona ermişti. Bu durum SNP lideri Hamza Yusuf'un hem başbakanlık hem de parti genel başkanlığından istifa etmesine yol açmıştı.

Yusuf'un istifasının ardından başlayan liderlik yarışını kazanan Swinney, İskoçya'nın yeni lideri olarak önemli bir dönemeçte göreve başlayacak.