Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Eczanelere ceza yağdı!

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiğini bildirdi. Gürsöz, eczanelerde eczacıların dışında üçüncü şahıslar tarafından işletildiği görülürse ya da şüphelenilirse ihbar edilmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma:
Eczanelere ceza yağdı!

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca düzenlenen “Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı”nın üçüncüsü bir otelde gerçekleşti. Çalıştaya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve Türkiye genelindeki il sağlık müdürlüklerinde çalışan eczacılar ile eczacı odalarının temsilcileri katıldı. 

“ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE ETTİK”

TİTCK Başkanı Gürsöz, burada yaptığı konuşmada, muvazaanın eczanelerin ehil olmayan kişiler tarafından işletilmesi olduğunu belirterek, “Muvazaa bizim kronik sorunumuz, kanayan bir yaradır. 2016 yılı içerisinde bu konuya bir el atalım istedik ve etkin bir şekilde mücadele ettik.” dedi. 

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan Açıkladı: 47 Yeni İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiğini bildirdi. Gürsöz, eczanelerde eczacıların dışında üçüncü şahıslar tarafından işletildiği görülürse ya da şüphelenilirse ihbar edilmesi çağrısında bulundu.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve sahada çalışan il müdürlüklerinin katkılarıyla yıl içerisinde muvazaa ile mücadeleye hız verdiklerini ifade eden Gürsöz, bu kapsamda daha önce iki çalıştay yaptıklarını hatırlattı. İllerde muvazaa değerlendirmelerini yapan eczacı odalarını ve il müdürlüklerinde çalışan eczacıları bir araya getirdiklerini belirten Gürsöz, sahada etkinliğin artmasını istediklerini dile getirdi. 

“NİHAYET ÇÖZÜM IŞIĞI BELİRDİ”

Gürsöz, konuyu sürekli gündeme getirdikçe ve üzerine gittikçe çözüme doğru yolaldıklarını belirterek, “Yıllardır kanayan bir yarada nihayet çözüm ışığı belirdi, mücadelenin etkinliği arttı. Muvazaa tespiti yapılan eczane sayılarından da açık bir şekilde görebiliyoruz.” diye konuştu. 

“100’DEN FAZLA ECZANE KAPATILDI”

Önceki yıllara göre bu tespit sayılarının arttığını kaydeden Gürsöz, “Türkiye genelinde yüzden fazla eczane muvazaalı olarak işletildiği gerekçesiyle kapatıldı. Bu mücadelenin etkinliğini artırmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” dedi. 

TİTCK Başkanı Gürsöz, 2017 içerisinde de eczacılıkta muvazaa ile etkin mücadelenin hız kesmeden devam edeceğini bildirdi. Muvazaa konusunun eczacılık mesleğinin saygınlığına gölge düşüren bir husus olduğunun altını çizen Gürsöz, “Bu mücadeleyi de sonuna kadar son muvazaalı işletilen eczane kapatılana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz.” ifadesine yer verdi. 

VATANDAŞLARA İHBAR ÇAĞRISI

Vatandaşlara da muvazaa ile mücadele konusunda çağrıda bulunan Gürsöz, şu değerlendirmede bulundu:
“Mevcut şu anda açık bulunan işletilen eczanelerle ilgili eğer bir şüphe söz konusuysa eczacının bizzat görevinin başında olmadığı, eczanenin eczacılar dışında ehil olmayan kişilerce üçüncü şahıslarca işletildiği yönünde bir şüpheleri varsa başta illerimizde İl Sağlık Müdürlüklerimize, Valiliklerimize merkezde de Bakanlığımıza Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna konuyu iletirlerse gereği yapılacaktır, bundan hiç kuşkuları olmasın. Gerekli incelemeyi yaparız, arkasından eğer bir muvazaa durumu olursa cesur ve kararlı bir şekilde üzerine gider gerekli idari yaptırımı uygularız.” 

“ECZACILIK EHLİ İNSANLARIN ELİNDE YAPILMALI”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye’de eczacılık mesleğinin ticari bir alan, eczacının ise sadece ilacı raftan alıp veren pozisyonda olmadığı gerçeğinin artık kamuoyu nezdinde kabul edilebilir bir gerçeklik haline dönüştüğünü söyledi. 

Eczacıların hem bir ilaç danışmanı hem bir halk sağlığı uzmanı olduğunu ifade eden Çolak, “Halk sağlığı noktasında önemli bir merkezse eczaneler, o zaman bu, ehil insanların elinde yapılması gereken bir iştir. Bu bağlamda baktığımızda eczanelerin bu noktaya taşınması son derece önemlidir.” ifadesini kullandı.

Çolak, 2012 yılında ilk defa muvazaa ile ilgili yasal prosedürün hayata geçtiğini anımsatarak, bu konuda cezai müeyyidelerin işlediği bir noktaya gelindiğini söyledi. Çolak, “Muvazaanın Türkiye’de yapılamaması meslektaşlarımızın mesleğine yeterince sahip çıkmasından, mesleği bir ticari alan değil bir sağlık alanı olduğu olgusunu kavramasından geçiyor. Sağlık otoritesinin mesleğimize ilişkin yaklaşımından geçiyor.” sözlerine yer verdi.

Eczaneler ve Eczane Depoları Ruhsat Deposu Daire Başkanı Fatma Bekar da kuruma gelen dosya sayısında azalma olduğunu gördüklerini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce, 32 mevcut eczanenin 16’sının faaliyetten men edildiği bilgisini paylaştı.

 

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler