KDK'dan ÖSYM'ye Engelli Öğrencilere Ek Süre Tavsiyesi

KDK'dan ÖSYM'ye Engelli Öğrencilere Ek Süre Tavsiyesi
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) engelli öğrencilere ek süre verilmesi yönünde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) tavsiye kararı verdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), engelli öğrencilere yönelik Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) daha fazla destek sağlanması gerektiği yönünde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) tavsiye kararı verdi. Bu kararın temelinde, engelli öğrencilerin eğitimde eşit fırsatlara erişimlerinin sağlanması ve dezavantajlarının giderilmesi yer alıyor.

KDK'nın aldığı tavsiye kararı, serebral palsi nedeniyle yüzde 76 oranında engelli olan bir öğrencinin, ince motor becerilerinde yaşadığı zorlukları dikkate alarak YKS'de ek süre talep etmesi üzerine yapıldı.

Öğrenci, bu talebiyle ilgili olarak YÖK yönetmeliğinde öngörülen ek süre uygulamasının ertelenmesi sebebiyle sınavda dezavantaj yaşamamak adına KDK'ya başvurmuştu.

KDK'nın kararında, eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin önemine ve engelli bireylerin bu eşitliğe erişimlerinin sağlanması gerekliliğine vurgu yapıldı. Engelli öğrencilere yönelik yapılan düzenlemelerin idare tarafından eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerektiği ifade edilirken, adil bir sınav ortamının sağlanmasının önemi üzerinde duruldu.

KDK'nın tavsiye kararıyla birlikte, ÖSYM Başkanlığına engelli öğrencilere ek süre verilmesi çağrısı yapıldı. Kararda, vatandaşların zaten 2025'te hak edecekleri ek sürenin, başvuranın bir yıl sene kaybına uğramadan 2024'teki YKS'de de verilmesi gerektiği belirtildi.