Türkçe Dört Beceri Sınavı ALTE Onayıyla Uluslararası Geçerlilik Kazandı

Türkçe Dört Beceri Sınavı ALTE Onayıyla Uluslararası Geçerlilik Kazandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Türkçe Dört Beceri Sınavı, uluslararası alanda kabul gören bir sınav olarak taçlandırıldı. Avrupa Dil Testi Uygulayıcıları Birliği (ALTE) tarafından onaylanan ve uluslararası geçerlik belgesi alan sınav, Türkçe dil becerilerini ölçme alanında yeni bir dönemi başlatıyor. Türkçe Dört Beceri Sınavı, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) temel alınarak 2016'da geliştirilmeye başlandı. Sınav, dil becerilerini belgelendirmek ve kişisel gelişim ile mesleki ihtiyaçlara yönelik Türkçe dil yeterliliklerini ölçmek amacıyla tasarlandı. Hem açık uçlu hem de çoktan seçmeli sorular içeren sınav; yazma, dinleme, konuşma ve okuma becerilerini değerlendiriyor.

Uluslararası Standartlara Uygun

Sınav, ölçme, değerlendirme ve sınav hizmetleri genel müdürlüğü tarafından uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. ALTE'nin belirlediği standartlar doğrultusunda tasarlanan sınav, 17 standarda sahip olarak tescillendi. Bu standartlar; testlerin oluşturulması, yönetimi ve güvenliği, puanlandırma, analizler ve sonuçların açıklanması gibi kritik unsurları kapsıyor.

Elektronik Ortamda Gerçekleştiriliyor

Sınav, modern teknolojiyle donatılmış dil laboratuvarlarında ve e-sınav salonlarında tamamen elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Adaylar, kalem ve kağıt kullanmadan, özel olarak atanmış bilgisayarlarda sınavlarını tamamlayabiliyorlar. Dinleme ve konuşma bölümlerinde ise yüksek kalitede kulaklıklar kullanılarak, adayların bilgi ve becerileri ölçülüyor.