Elazığ’da ’dış Ticaret Semineri’ Düzenlendi

Elazığ’da ’dış Ticaret Semineri’ Düzenlendi

Ekonomi Bakanlığı tarafından koordine edilen ’Dış Ticaret Bilgilendirme’ semineri Elazığ’da düzenlendi.
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen ’Dış Ticaret Bilgilendirme’ semineri eski ETSO hizmet binasının konferans salonunda gerçekleştirildi. Bir çok iş adamının katıldığı seminerin açılış konuşmasını Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ yaptı. Sürekli bilgilendirme seminerleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Şekerdağ, "Buradaki temel amaç Türkiye’nin ticaretini daha hızlı, daha güvenli ve daha kolay bir şekilde yapabilmenin adımlarını atabilmek. Burada bütün kurumlara görev düştüğü gibi, biz sivil toplum örgütleri de kendimizi çok sorumlu hissediyoruz. 2023 hedefine yürürken hem ihracatı geliştirmek, hemde kişi başına düşen milli geliri arttırabilmek için Türkiye ticaretini daha hızlı, kolay ve güvenli olma yolundan geçtiğine inanıyorum. Bunu yaparken bütün kurumlara gerçekten görev düşüyor. Gerek bakanlık, gerekse bakanlığın alt seviyesinde bütün icra makamları iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak durumundalar. Bu düşünce doğrultusunda hem Elazığ’daki iş dünyasını bilgilendirme ve bu yolda yürürken nelerin yapılabileceğini konuşarak istişare noktasında bu semineri organize ettik" dedi.
ELAZIĞ 7 AYDA 149 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPTI
Seminerle ilgili bilgi veren Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı ise, "Ekonomi bakanlığı ve Eximbank temsilcileri olarak burada hem Elazığ’ın ihracatını, hem de genel manada 2023 stratejisine ulaşmak için neler yapılabilir. İhracatın önünü açmak için ne gibi faaliyetleri gerçekleştirebilir. Gerek finansman, gerekse mevzuat itibariyle neler yapmaktayız ve Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı destekler nelerdir bunlarla ilgili görüşlerimizi paylaşacağız. Biz ekonomi bakanlığı olarak istatistiklerle konuşmayı çok severiz. Elazığ’ın istatistiklerine baktığımızda yüzümüz gülüyor.Elazığ’da 2013 yılını kapsayan ihracat istatistiklerini değerlendirildiğinde 261 milyon dolarlık bir ihracat görünüyor. Bu yılın 7 ayındaki ihracatınız ise 149 milyon dolar olmuş. Yani geçen yılki ihracata göre Elazığ’ın ihracatı çok da fazla bir değişime uğramamış. Diğer illerin tersine azalmamış ama çokta fazla artmamış. Buda gösteriyor ki Elazığ coğrafi bakımından yakın olduğu çevre ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen ihracatını belirli bir raya oturtmuş vaziyette. Elazığ’daki bu potansiyelin daha da arttırılması siz ihracatçıların ve biz kamu kuruluşlarının elinde. Bunu yaparsak eğer gerek Elazığ’ın ekonomisinin kalkınmasına, gerekse Türkiye’nin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Daha sonra katılımcılardan Dış Ticaret Uzmanı Ahmet Samet Tekoğlu, İhracaat mavzuatı ve 10 aşamada ihracat, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mehmet Soylu Güldalı devlet yardımları ile ilgili fuar ve uluslararası rekabetin geliştirilmesi, Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Özlem Aydın finansman olanakları ile ilgili bilgi verirken, Ekonomi Bakanlığı dış ticaret uzmanı Gökhan Adanalı da, Birleşik Arap Emirlikleri pazarını anlattı.