Elbistan’ın Bir Hayali Daha Gerçek Oluyor

Elbistan’ın Bir Hayali Daha Gerçek Oluyor

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, Şardağı’nı boydan boya yeşil kuşakla çevreleyecek 30 bin dönüm alandaki fidan dikme çalışmaları başladı. Karaelbistan Mahallesi girişinde işlenilen yamaçlara dikilecek 150 bin fidan için düzenlenen ağaçlandırma şenliğine, genci yaşlısı yüzlerce vatandaş katıldı.
Orman Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı ve Elbistan Kaymakamlığı’nın desteği ile Şardağı’nın Taşburun ve Karaelbistan Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 30 bin dönümlük alana 800 bin fidan dikilmesini amaçlayan ağaçlandırma projesi başladı. Settar’ın Çiftliği olarak bilinen mevkide geçtiğimiz günlerde tamamlanan toprak işleme çalışmalarının ardından getirilen sedir fidanları, yüzlerce kişinin katılımı ile toprakla buluştu.
Burada düzenlenen ağaçlandırma şenliğine; Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Belediye Başkan Vekili Necati Kul, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse, İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol, resmi kurum amirleri, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler, üniversite öğrencileri, emniyet personelleri, sağlık personelleri, orman görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Fidan dikimi öncesinde açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, ilk etapta ağaçlandırılacak bölgeye yaklaşık 150 bin fidan dikileceğini söyledi.
Ağaçlandırma alanının Elbistan’ın hâlihazırda en büyük orman arazi alanı olacağına dikkat çeken Sabuncu, “Elbistan-Şardağı Ağaçlandırma Sahası olarak planladığımız alanda ilk fidan dikimine başlıyoruz. Şardağı, hem Elbistan’da hem de dışarıda yaşayan vatandaşların ağaçlandırılması konusunda çok ısrar ettikleri bir bölgeydi. Bizler de burada nasıl bir çalışma yapabiliriz diye yaklaşık 1 yıldır teknik inceleme yapıyorduk. Yaptığımız çalışmalarda buraların hazine arazilerinin tahsislerini ve mera alanlarının tahsislerinin alınması gerektiğini tespit ettik. Akabinde Kaymakamlığımızla beraber Kaymakam Bey’in takibiyle buradaki mera alanlarının tahsisi yapıldı. Biz de Elbistanlılara, ‘2014 yılının sonbaharında Şardağı’nda fidan dikeceğiz’ diye söz vermiştik. Bu tahsis olayının ardından ekibimizle burada ağaçlandırma çalışmalarına başladık. Burada bize tahsis edilen alan yaklaşık 3 bin hektar civarında. Bunun içerisinde Şardağı’nın taşlık-kayalık birçok alanı içerisinde toprak olan, fidan dikebileceğimiz bütün alanları ağaçlandırmayı düşünüyoruz. İlk olarak da bu sonbahar için 100 hektarlık alanda çalışmamızı yaptık. 2015-2016 yılında da kalan kısımlarla ilgili hem projelendirme hem de ağaçlandırma çalışmalarını devam edeceğiz. Bugün burada 100 hektarlık alanda akabinde 150 bin tane sedir ağacı dikeceğiz” dedi.
Elbistan’ın Kahramanmaraş’ın orman arazisine sahiplik yönünden en zayıf ilçesi olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, “Elbistan ilçesi Kahramanmaraş’ın ormanlık alan açısından en zayıf ilçesi. Gerekli ikliminden gerekse arazi yapısından belki de çalışmaların sarkmasından dolayı. Yapacağımız bu çalışmalarla Elbistan’daki ormanlık alan yüzdesini arttırmayı düşünüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
ELBİSTAN’IN HAYALİ
Daha sonra bir konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun ise, bu ağaçlandırma çalışması ile Elbistanlıların en büyük hayallerinden birinin gerçeğe dönüşmesine vesile olduğunu vurguladı.
“Elbistan’ımız ve bölgemiz için önemli bir günü yaşıyoruz. Şardağı’ndan başlayarak Karaelbistan’a kadar olan 3 bin hektarlık bir bölgede ağaçlandırma çalışması yapılması Elbistanlıların en büyük hayallerinden biriydi, ümidiydi ve umuduydu. 1 yıl önce çalışmalara başladık. Ciddi anlamda tahsis çalışmaları yapıldı. Mera ve hazine arazileri olan yerler vardı. Titiz bir çalışma sonucunda Orman Bölge Müdürlüğümüz tüm ekibiyle bizden fazla gayret gösterdiler. Tahsis çalışmaları tamamlandı bugün de inşallah 100 hektarlık alanda 150 bin fidan dikimiyle çalışmalara başlıyoruz.
Çalışmalar normal şartlarda önümüzdeki ilkbahar döneminde başlayacaktı. Ama bu konuya ne kadar önem verdiğimizi, bu konuda ne kadar hassas olduğumuzu ifade etmesi açısından sonbaharda çalışmalara başladık. Bugünkü yapılan çalışma bu projenin gayretlerin ne kadar ciddi olduğunu göstermesi açısından önemlidir” şeklinde konuştu.
‘Amacımız daha güzel bir Elbistan’ diyen Kaymakam Akkoyun, “Elbistan’ın “Bizim gayretimiz Elbistan’ın kalkınması her alanda, eğitimde, sağlıkta ve bütün sektörlerde Elbistan’ımıza ciddi yatırımlar yapılıyor. Elbistan, önümüzdeki yıllarda bu yatırımların tamamlanması ile birlikte daha mutlu ve daha yaşanılabilir bir ortama kavuşacaktır. Bu yatırımlarla Elbistan’ın daha güzel görünmesi, daha iyi bir havaya sahip olması ve ekolojik dengenin sağlanacaktır inşallah. Amacımız daha düzel bir Elbistan. Amacımız Elbistan’da yaşayanların hayat standartlarının daha yüksek olması. Bunun için gayret ediyoruz. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından işçiler tarafından yerleri hazırlanan fidanlar genci yaşlısı yüzlerce kişi tarafından toprakla buluşturuldu. Program İlçe Müftüsü Muhsin Demirel’in yaptığı dua ve yemek ikramı ile son buldu.