Engelliler İçin Montaj Atölyesi

Engelliler İçin Montaj Atölyesi

Eskişehir’de ‘Üreten Eller Projesi’ kapsamında kurulan Tepebaşı Belediyesi İbrahim Ethem Kesikbaş Montaj Atölyesi törenle açıldı.
Aşağı Söğütönü Mahallesi’nde belediyeye ait Yaşam Köyü’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 2009 yılından bugüne geçen 5 yılda belediyenin hayata geçirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi. Projelerle tüm belediyelere örnek olduklarını ifade eden Başkan Ataç, “2009’dan 2014’e gelen 5 yıllık dönem içerisinde engellilerle ilgili ciddi kararlarımız oldu. Artık hobi işleri yapmayalım da, engellileri istihdama nasıl kazandırırız onun yollarını arayalım dedik. Bütün belediyelere örnek olduk. Biz yaptığımız hiçbir işi gizlemiyoruz, aksine kim isterse onunla paylaşıyoruz. Paylaşılan şey paylaşıldıkça güzel oluyor ve daha çok sevgi buluyor. Montaj Atölyesini en iyi noktaya, en çok çocuğumuzla yapabilme yeteneğine kavuşturmaya çalışıyoruz” dedi.
ENGELLİLER TOPLUMLA BERABER YAŞAMAYA BAŞLIYOR
Ataç ayrıca, “Biz inanıyoruz ki, sadece engelli için değil, bütün insanlar için ekonomik ve sosyal bağımsızlık bir insanın en büyük ihtiyacı ve en büyük gururu. Engelli yurttaşlarımız olsun, çocuklarımız olsun, onların daha mutlu, daha verimli, ayakta durabilen bir hale getirildiğinde artık engeli kalkıyor. Çünkü toplumla beraber yaşamaya başlıyor” ifadelerini kullandı.
ELİMİZDEN GELEN İMKANLARI SUNUYORUZ
Ardından konuşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Eskişehir Şube Müdürü Önder Güngör ise, İŞKUR Genel Müdürlüğü olarak engellilerin istihdama katılımlarında kurs düzenlenmesi ve onların ailelerine rehabilitasyon sağlanması amacıyla ellerinden gelen imkanları sunduklarını kaydetti. Güngör, “Bununla ilgili genel müdürlüğümüz Türkiye genelinde pek çok projeye imza atmakta. Eskişehir’de de bundan önce Gökkuşağı Projesi’nde gerekli destekler sağlanmıştır. Üreten Eller Projesi’nde de komisyondan çıkan meblağ ile projeye destek verilmektedir” şeklinde konuştu.
ENGELLİLİK ORTADAN KALKTI
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Cavkaytar ise, Daha önce başlatılan projeler sayesinde engellilerin toplum yaşamına katıldığını aktararak, “Biz engelliliği kaldıramayız, ama onların toplumsal yaşama katılımının önünde ne engel varsa biz gelin onları kaldıralım. Üreten Eller Projesi bu engelleri kaldırmanın bir boyutu. Daha önce Gökkuşağı Projesi’ni yaptık. Çok başarılı bir proje oldu. Çocuklarımız artık toplum yaşamına katıldı ve bu slogan gerçekleşti, engel yok. Engellilik ortadan kalktı. Eğer biz gençlerimizi üreten gençler haline getirirsek, onları bağımsız yaşama hazırlarsak, siz anne babaların en büyük dileği olan ‘Kendi ayakları üstünde durabilsin’ isteğini yerine getirebiliriz” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJELER
Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şube Başkanı Cafer Eşen ise, montaj atölyesinin engelliler için önemine değinerek, şöyle konuştu:
“Bu atölye bizler için çok önemli. Çünkü bu proje, evde kapalı olan ruhsal ve zihinsel engelli arkadaşlarımızı topluma kazandırma projesi. Hiçbir engelliyi ayırt etmeden hepsi aynı projeye katkı vermektedir. Bu projeler, Türkiye’ye örnek olan projelerdir.”
Program, açılış konuşmalarının ardından Başkan Ataç, Prof. Dr. Cavkaytar, İŞKUR Eskişehir Şube Müdürü Güngör ve Başkan Eşen, engelli vatandaşlarla birlikte montaj atölyesini hizmete açtı.
İlk aşamada 30 engeli vatandaşa hizmet verecek olan montaj atölyesinde montaj, uygulama ve iş eğitim atölyeleri yer alıyor. Öğrencilerin spor yapabileceği ve drama eğitimi de alabileceği atölyenin projesi ise Anadolu Üniversitesi, İŞKUR ve Tepebaşı Belediyesi ortaklığında gerçekleşiyor.