Engelliler Konfederasyonu’ndan Başkan Türk’e Ziyaret

Engelliler Konfederasyonu’ndan Başkan Türk’e Ziyaret

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Fazıl Türk’ü ziyaret ederek beklentilerini aktaran Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Av. Turhan İçli ve engelli temsilcileri, engellilerin yerel yönetimlerin hizmetlerinden yeterince yararlanamadığını belirttiler.
Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı İçli, Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç ve konfederasyon bileşeni dernek başkanları ile birlikte Eş Başkan Türk’ü makamında ziyaret etti. Engellilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getiren heyet, yerel yönetimlerden beklenti ve taleplerini ileterek, çözüm önerileri ve projelerini paylaştı. Ziyarette, Engelliler Konfederasyonunun demokratik baskı kurmak amacıyla kurulduğunu belirten Konfederasyon Genel Başkanı İçli, demokratik toplumun bütün kuralları içerisinde engellilerin de var olduğu bilinciyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, bu doğrultuda çalışan bir hak arama örgütü olduklarını söyledi.
Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Koç ise Akdeniz Belediyesi’nin hizmet ve çalışmalarını takdirle takip ettiklerini ifade ederek, hazırladıkları “Engellinin El Kitabı”nı Türk’e hediye etti. Şu anda yürüttükleri Avrupa Birliği projesi ile ilgili Türk’e bilgi veren Koç, “Bağlı federasyonlarımız ve bu federasyonların başkanlarıyla birlikte yurt çapında çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ancak engelli camiasının ve ailelerinin yerel yönetimlerden de beklentileri var. Yerel yönetimlerin yaptığı hizmetlerden engellilerin yeterince yararlanamadığı hususunda bir görüş var. Biz bu konuda Avrupa Birliği Komisyonu’nun gündemine getirilen bir proje hazırladık. Kabul edilen bu projemiz kapsamında Ağrı, Mersin, Edirne ve Ankara’da farkındalık yaratmak için konferanslar düzenliyoruz. Aynı zamanda sivil toplum ve belediye yöneticileri arasında bir diyalog kurmayı hedefliyoruz. Konfederasyon başkanımız Mersin’de bir konferans verdi. Mersin’de sivil toplum örgütleriyle bir araya gelip beklentilerini tespit ettik. Federasyonumuzun Mersin temsilcisi, engellilere yönelik örnek çalışmalarınızdan söz etti ve size bir teşekkür ziyaretinde bulunduk” dedi.
Yerel yönetimlerin sosyal projelerini gerçekleştirirken engelli dernekleri ve engelli aileleriyle mutlaka görüş alışverişinde bulunmasını beklediklerini de kaydeden Koç, “Özellikle gelecek nesillerin bizim yaşadığımız acıları yaşamaması için yeni evliliklerde yeni engelli doğumlarının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun başlangıcı nikahlarda oluyor. Maalesef eğitimli kesimlerin dışında kalan insanlar, genetik bozukluk ve akraba evliliği gibi nedenlerle yeni engelli bireylerin doğmasına neden oluyor. Yeni evlenen çiftlerin bilgilendirilmesi için belediyelerimizden bir broşür ya da kitapçık dağıtmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Türk de insan eğitimi ve bilinçlendirilmesinin küçük yaşlarda başladığını dile getirerek, bu konuda Japonların son derece bilinçli olduğuna dikkat çekti. Japonya’da engelli bireylerin topluma oranını yüzde 1’e kadar düşürdüklerine tanık olduğunun altını çizen Türk, bu yüzde 1’lik kesimin bile alınan önlemler ve yapılan çalışmalarla normal bir bireyden farksız bir yaşam kalitesine ulaştığını vurguladı. Belediye olarak engelli dernekleri ve bağlı kuruluşlarıyla diyalog ve işbirliklerinin artarak devam edeceğini dile getiren Türk, her türlü proje ve çalışmada yer almaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.