Ergünkent İnşaat ‘emin’ adımlarla büyüyor!

Ergünkent İnşaat ‘emin’ adımlarla büyüyor!

İnşaat sektörünün zor günlerden geçtiği bir dönemde Ergünkent İnşaat projelerine hız kesmeden devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda kendilerinin 11. kentsel dönüşüm projesinin temelini atan firma, Bursa’ya değer katacak farklı projeler için de planlamalarını sürdürüyor. Ergünkent İnşaat’ın genç Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur’un bu başarıda payı kuşkusuz çok büyük. Adanur, ekonomigazetesi.com’a hem yeni projelerini anlattı, hem de kentsel dönüşüm başta olmak üzere sektörün fotoğrafını çekti. İşte Emin Adanur’un çarpıcı açıklamaları.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DOĞRU ANLATILAMADI

Kentsel dönüşüm doğru anlatılamadığı için durdu. Bursa’ya ilk önce master plan lazım. Yoğunluk en baştan hesaplanacak. Bugüne kadar 12 bin vatandaş yer değiştirmiş kentsel dönüşümle. Bu şehirde 175 bin kayıtlı Suriyeli var. Bu yoğunluğu kaldırdık da 12 bin kişiyi mi kaldıramayacağız. Bir deprem olursa bunun maliyetini nasıl kaldıracak devlet. Devletin cebinden para çıkmadan biz bu dönüşümü yapıyoruz. Kentsel dönüşümün önüne geçmek sadece inşaata zarar vermiyor. Bunun toplumsal yansıması var. 20 bin mağdur vatandaş var. Bunların psikolojisini düşün. Bursa’nın ekonomisi tıkanıyor. Her kentsel dönüşüm yüzlerce sektörü olumlu yönde etkiliyor. Bursa’da gerçek bir dönüşüm olmadı. Başlayan 250 proje bitse bile çok küçük bir rakam. Biz bu iş doğru başlasın ve doğru yürüsün istedik. Ama maalesef öyle olmadı. Başlayanların bitmesi gerekiyor. Büyükşehir ile Nilüfer belediyesinin oturup anlaşması gerekiyor. Çünkü vatandaş mağdur. Bu sorunda kavga etmemek lazım. Doğru bir koordinasyon lazım. Bu işten rant elde eden birileri varsa onlar da evlerinin değeri 3 katına çıkan kat malikleridir. Onlara da kimsenin bir şey demeye hakkı yoktur. Hepsi risk alarak evlerini yenilemiştir. Nitekim bugün ortada kalan on binlerce mağdur da bu riskin somut bir göstergesidir. Sorunun çözüldüğünü ve evlerinin tekrar yenileneceğini gören toplum, yarına daha umutlu bakacaktır. Çocuklar hayallerini güvenlikli, havuzlu ve spor salonları olan sitelerde kuracaklar; gençler güven ve huzur içerisinde kaliteli bir yaşam standardına ulaşacaklar. Ebeveynler de kendilerinin ve çocuklarının can güvenliğini korudukları, onların geleceğine yaptıkları bu güzel katkının mutluluğunu yaşayacaklardır. Kısacası kentsel dönüşüm vatandaşı, yani toplumu ilgilendirir. İnsanların hayallerini ve barınma ihtiyaçlarını doğru dizayn edemezseniz, ileride bunun karşılığını toplumsal reaksiyonlarla maalesef geri almak zorunda kalabilirsiniz.

FAİZ İNDİRİMİ PİYASAYI CANLANDIRIR

Faiz indirimi piyasayı canlandırır. Yeter ki bankalar kredileri kullandırsın. Özel bankaların kısa sürede uygulayacağını düşünmüyorum. Devletin ne kadar kredi vereceğini belirlemesi lazım. Bursa’da inşaat sektöründe durum çok kötü değil bana göre. Kara tablo çiziliyor. Böyle olursa ben daire satamam. Bursa’da 100 şantiye durmuş. Bunun psikolojik etkisini düşünün. Kentsel dönüşüm durmuş ama vatandaş normal inşaatlar da durmuş zannediyor. Müteahhite güven azalıyor. Planlar iptal olunca bankalar kredi vermiyor. Sistem kilitlenmiş durumda. Bursa’da kentsel dönüşüm sorunu çözülsün büyük moral gelir piyasaya.

EV ALMANIN TAM ZAMANI

Fiyatlar çok düştü. En az yüzde 30 düştü. Müteahhatilerin elindeki işler bitince fiyatlar yeniden yükselir. Bitirmek için ucuza satıyorlar. Bir de yabancıya satışta çok ilginç gelişmeler var. Eskiden sadece Araplar’a satış yapardık. Şimdi ise İngiltere, İrlanda, Norveç, Belçika gibi ülkelerden Bursa’da ev alanlar var.

‘ÇARŞI’ PROJEMİZ NİLÜFER’E DEĞER KATACAK

Ergünkent İnşaat olarak çok büyük hedeflerimiz var. Bunlardan kısa vadede en önemlisi ‘çarşı’ projemiz. Nilüfer’de hayata geçireceğimiz proje bir açık çarşı olacak. Proje karşılığında 3 meydan, 1 üstgeçit ve 3 okul yapacağız. 6500 metrekare kiralanabilir alan olacak. Altında kapalı otoparkı olacak. Bu projeye 2020’de başlarız ve sonunda da bitiririz. Bir diğer projemiz ise turizme yönelik olacak. Osmangazi Sıcak Su bölgesinde 151 tane 1+1 apart daireler yapacağız. Bunlar günlük kiralanacak ve turizme büyük katkı sağlayacak. Termal suyun kullanıldığı sosyal tesisler de içinde yer alacak.

BULVAR DİAMOND PROJESİ

Eski Fatih Sitesi'nde 40 adet 3+1 konut ve ticaret alanı vardı. Bulvar Diamond'da ise 62 adet, 1+1, 2+1 ve 3+1 konut, artı ticari alanlar bulunmakta. Beton sınıfı olarak Fatih Sitesi'nin çıkan rapor sonuçları C8-C9 civarındaydı. Bugün bizim kullandığımız betonun minumum sınıfı C30, hatta bazı yerlerde C40 sınıfı beton. Eski Fatih Sitesi'nde kapalı otopark yoktu. Hatta sitenin oturma izni bile alınmamıştı. Şimdi onlara güvenlikli, kapalı otoparkı olan, çift asansörlü bloklardan oluşan daireler verildi. Sıfır peşinat, faizsiz 36 ay vade yapıyoruz.

KAYNAK: ekonomigazetesi.com