Eski Bakan Ertuğrul Günay Selçuk’ta

Eski Bakan Ertuğrul Günay Selçuk’ta

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Efes Antik Kenti ile ilgili incelemeler yapmak için Selçuk’a geldi. Üyesi olduğu Efes Vakfı’nı da ziyaret eden Günay, bakanlığı döneminde de yapım aşamasını yakından takip ettiği Yeni Efes Müzesi inşaatını gezdi.
Ertuğrul Günay, bakanlığı döneminden itibaren ilgilendiği Efes Antik Kenti ve Yeni Efes Müzesi ile ilgili bilgi almanın yanı sıra Efes Vakfı Başkanı İşadamı Ahmet Kocabıyık’tan Efes Vakfı’nın Efes için desteklediği projeler hakkında bilgi aldı. Vakıf yöneticileri ile yapılan toplantıda, Efes Antik Kenti içinde yer alan ve Celsus Kütüphanesi kadar görkemli bir yapı Serapis Tapınağı’nın parçalarının ayağa kaldırılması konuşuldu. Toplantıda ayrıca Günay ve vakıf yöneticileri beş yıl içerisinde 5 milyonluk yatırımlarla Efes’te yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yaptı.
Efes Antik Kenti incelemelerinin ardından Avusturya Efes Kazı Evi’nde Serapis Tapınağı projesi için detaylı bilgilerin verildiği basın toplantısına Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Efes Vakfı Başkanı İşadamı Ahmet Kocabıyık, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter ve ilgili vakıf yöneticileri katıldı.
Efes Antik Kenti’nde yapılması planlanan Serapis Tapınağı projesi hakkında bilgi veren Vakıf Başkanı Ahmet Kocabıyık, ayrıca gazetecilerin Kanal Projesi’ne destek vermeyi düşünüyor musunuz sorusuna da, "Bu proje bakanlık tarafından yürütülen bir proje. Bu günlerde sanırım bu proje askıda kaldı gibi geliyor bana. Ama Cumhurbaşkanımız Efes’i ziyaret ederse belki Kanal Projesi hız alır diye düşünüyorum" cevabını verdi.
Selçuk Belediyesi’nin Serapis Tapınağı projesinin neresinde olduğu sorusuna Başkan Bakıcı da, "Selçuk Belediyesi bu tür projelerin her alanında olmalı. Vakıf yönetimiyle görüşüldükten sonra belediyeye düşen her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde yanıt verdi.
Borusan Holding öncülüğünde kurulan Efes Vakfı, Efes Antik Kenti’nin gelişimine ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunuyor. Efes Vakfı, antik kentin korunması için fon oluşturmak ve tüm dünyaya tanıtımı konusunda faaliyetler sürdürmek misyonu ile hareket eden Borusan Holding, gerçekleştirilecek kazılara ve müzeye mali destek sağlıyor.
Antik kentteki kazı çalışmalarının hızlandırılmasına katkı sağlayan Borusan Holding, kazı çalışmalarının yerel ve uluslararası uzmanların rehberliği altında yürütülmesine yönelik plan ve projeler geliştiriliyor. Günümüze kadar antik kent hakkında yayımlanan tüm araştırmaların ve Efes’te gerçekleştirilen tüm kazı faaliyetlerinin bulunduğu bir dijital arşiv oluşturan Borusan Holding, Efes’in tarihi, şehirde çeşitli dönemlerde görülen yaşam tarzları ve şehrin mimarisi ile ilgili akademik çalışmalara da destek veriyor.