Gema Vakfı Gediz Nehri’nde İnceleme Gezilerine Başladı

Gema Vakfı Gediz Nehri’nde İnceleme Gezilerine Başladı

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve inceleme grubu Demirköprü Barajı ve Gediz Nehri’nde yaşanan kirliliği yerinde tespit etmek amacıyla inceleme gezilerine başladı.
İnceleme gezisini Demir Köprü Barajı’ndan başlatan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşturulan araştırma ve inceleme grubu, Demirköprü Baraj Gölü ile Adala Regülatörü arasında kalan bölümü inceledi. GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin Murat Dağı eteklerinden başlayıp, İzmir Menemen’e kadar devam eden yolculuğunu ve sorunlarını hazırlanan program doğrultusunda yerinde inceleyip, hazırlayacakları raporları ilgili birimlere sunacaklarını söyledi.
Gün boyu süren inceleme gezisiyle ilgili açıklamalarda bulunan GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Gediz Nehri’ni Demir Köprü Barajı ile Adala Regülatörü arasında olan bölümü gezip kirliliği yerinde inceledik. Baraj Gölü’nde görülen kirliliği iki faktör oluşturmaktadır. Bu faktörlerden biri sanayi ve evsel atıklardır. Gediz Şaphane, Demirci, Köprübaşı ve Selendi ilçelerinin Evsel ve Küçük Küçük Sanayi atıkları dökülmektedir. Diğer faktör ise kafes balıkçılığıdır. Demirköprü Baraj Gölü’nde kafes balıkçılığı üretimi yapıldığı için balıklara verilen yemlerin yarısı yere dökülüyor. Yarısı da balıklar tarafından yeniliyor. Tabii ki bu da çevre kirliliğine neden oluyor. Bir de arsenik olayı var. Bir de arsenik konusu gündeme geldi. Avrupa Birliği standartlarına göre arsenik oranı Avrupa ülkelerinde binde 5’ken binde bire düşürülürken, Demirköprü Barajı’nda ise bu oran binde 2.22. Bu yüksek bir orandır. Bu oranın düşürülmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
GEMA Vakfı’nın kurulduğu günden bugüne kadar gelen süreç içerisinde ilgili birimlerle gerekli çalışmalarda bulunarak mücadelesini sürdürdüğünü belirten GEMA Kilimcigöldelioğlu, “Demirköprü Barajı ve Gediz Nehri’nin korunması yönünde başlattığımız çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar önemli projeler hayata geçirildi. Bizler Gediz Nehri’ni ve çevresini yeterince koruyamadık. Artık çocuklarımız koruyacak. Bu nedenle GEMA Vakfı’nın çocuk kulübünü aktif hale getirdik” diye konuştu.
Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin Murat Dağı eteklerinden başlayıp, İzmir Menemen’e kadar devam eden yolculuğunu ve sorunlarını hazırlanan program doğrultusunda yerinde inceleyip, hazırlayacakları raporları ilgili birimlere sunacaklarını söyledi.