Mart Ayında Berdül'acüz Soğukları Mı Geliyor? Berdül'acüz Nedir?

Mart Ayında Berdül'acüz Soğukları Mı Geliyor? Berdül'acüz Nedir?

Mart ayının ortalarına yaklaşılırken geçmek bilmeyen soğukların sebepleri vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, Cemrenin ikincisi 26-27 Şubat'ta suya düştü. Üçüncü ve son cemre de 5-6 Mart günü toprağa düştü fakat geçmeyen soğukların sebebi halk arasında bilinen Berdül'acüz soğukları mı diye merak ediliyor. Kocakarı soğukları diye nitelendirilerek ifade edilen soğukların bir diğer adı da Berdül'acüz soğukları olarak biliniyor. Peki nedir bu Berdül'acüz soğukları. İşte Berdül'acüz soğuklarına dair bilgiler şu yönde;

Berdül'acüz Nedir?

Berdül'acüz, Arapça'da "yaşlı kadın soğuğu" anlamına gelir. Halk arasında ise "kocakarı soğukları" olarak bilinir. Bu terim, mart ayının ortalarında gerçekleşen ve kışın son soğuklarını anımsatan bir hava olayını ifade eder. Berdül'acüz'ün ne zaman olacağı rumi ve miladi takvimlere göre hesaplanır. Rumi takvime göre 26 Şubat - 4 Mart, miladi takvime göre ise 11 - 17 Mart tarihleri arasında görülmesi beklenir. Bu soğuk dalgasının neden "kocakarı soğukları" olarak adlandırıldığına dair farklı rivayetler mevcuttur. Bir rivayete göre, bu soğuklarda çok sayıda yaşlı kadının hayatını kaybetmesi nedeniyle bu isim verilmiştir. Diğer bir rivayete göre ise, soğuğun en yoğun hissedildiği dönemde "acüz" olarak adlandırılan kuyruk sokumuna kadar hissedilmesinden dolayı bu isimle anılmıştır. Berdül'acüz'ün süresi her yıl değişebilir. Genellikle birkaç gün sürer ve ardından bahar havası kendini göstermeye başlar.

Berdül'acüz'e Karşı Nasıl Hazırlıklı Olmak Lazım?

- Giyimde sıcaklık faktörüne dikkat edin. - Soğuk hava koşullarında, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek adına vitamin ve mineral takviyelerini düşünebilirsiniz. - Günde yeterli miktarda sıvı alımına özen gösterin. - Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı tedbirli olun. Berdül'acüz'ün ne zaman ve ne kadar süreceği belirsiz olsa da, bu soğuk dalgasına karşı önceden hazırlıklı olmak her zaman faydalıdır.