TikTok ABD'de Yasaklanabilir

TikTok ABD'de Yasaklanabilir

ABD Temsilciler Meclisi paneli, TikTok'un Çinli sahibi ByteDance tarafından satılmasını zorunlu kılacak veya uygulamanın ABD'de yasaklanmasına neden olabilecek bir yasa tasarısını onayladı. Beyaz Saray'ın desteklediği bu önlemin ulusal güvenlik endişelerinden kaynaklandığı belirtildi. TikTok ise önerilen yasanın ifade özgürlüğüne ve uygulamayı kullanan küçük işletmelere zarar verebileceğini belirtiyor. Önümüzdeki hafta tasarı genel oylamaya sunulacak. TikTok, ABD'deki kullanıcılara bir anlık bildirim göndererek Kongre'nin TikTok'u tamamen yasaklama planını duyurdu ve bu durumun 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü tehdit edebileceğini belirtti. Platform, olası bir yasağın milyonlarca işletmeye zarar vereceğini ve içerik oluşturucuları da zor durumda bırakacağını ifade ederken, kullanıcılara Kongre'yi aramaları ve yasağa karşı çıkmaları için bir yol da sundu. Kongre yetkilileri, TikTok'un çağrısı sonrasında birçok çağrı aldıklarını, tasarının yasalaşması için Senato'nun da onay vermesi gerekiyor. Mevcut durumda, tasarının yasalaşmasını engelleyecek bir durum bulunmuyor. Tasarıya gör, ByteDance'in iki seçeneği bulunuyor: Ya TikTok'u satışa çıkararak ya da uygulamanın ABD uygulama mağazalarından (PlayStore, AppStore vb.) ve web hizmetlerinden çıkarılmasına razı olacak. İkinci seçenekte TikTok, ABD genelinde yasaklanacak. ByteDance'in harekete geçmesi için ise 6 aylık bir süresi bulunuyor.

ABD TikTok'u Neden Yasaklamak İstiyor?

ABD'deki her iki parti milletvekilleri, TikTok'un milyonlarca Amerikalı kullanıcıdan topladığı verilerin Çin hükümetine teslim edilme riski ve bu verilerin casusluk amaçlarıyla kullanılma endişelerini defalarca dile getirdi. Ayrıca uygulamanın propaganda ve yanlış bilgi yaymak için potansiyel olarak kullanılabileceği konusunda da uyarılarda bulundular. TikTok, Çin hükümetiyle bilgi paylaştığı iddialarını reddetmiş olmasına rağmen, geçen yıl CEO'su TikTok'un geçmişte ABD'li kullanıcıların konum verilerini topladığını kabul etti. Ayrıca bazı geçmiş verilerin hala ByteDance mühendisleri tarafından erişilebilen sunucularda saklandığını ifade etti.

TikTok Yasaklanacak Mı?

Bunu şu aşamada söylemek için henüz erken. Tasarının yasalaşabilmesi için hem Meclis hem de Senato'dan geçmesi ve ardından başkan tarafından imzalanması gerekiyor. Eğer yasalaşırsa, ByteDance'ın herhangi bir yasağın yürürlüğe girmesinden önce satış yapmak için altı aylık bir süresi olacak. Yasayı destekleyen milletvekilleri, ByteDance'in satılması durumunda TikTok'un ABD'de faaliyet göstermeye devam edebileceği için bunun TikTok'a yönelik bir yasak olmadığını ifade ediyorlar. Ayrıca ABD'nin TikTok'u yasaklama girişimi daha önceleri de yalanlandı. TikTok'un devlet cihazlarına yüklenmesini bazı şehir ve eyalet hükümetleri şu anda zaten yasaklamış durumda.