Türkiye'de Mutluluk Oranı Artış Gösterdi

Türkiye'de Mutluluk Oranı Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "Yaşam Memnuniyeti Araştırması" sonuçları, ülkede mutlu bireylerin oranının yüzde 52,7'ye yükseldiğini gösteriyor. TÜİK'in 2023 yılına ait verilerine göre Türkiye genelinde mutlu olduğunu belirtenlerin oranı, 2022'ye göre 3 puan artarak yüzde 52,7'ye çıktı. Özellikle evli bireylerin daha mutlu olduğu belirlendi.

Evliler Daha Mutlu

Evlilik durumuna göre incelendiğinde, evli bireylerin mutluluk oranının yüzde 56,4'e ulaştığı tespit edildi. Evli erkeklerin yüzde 53,2'si, evli kadınların ise yüzde 59,5'i mutlu olduklarını belirtti. Araştırmaya katılan bireylerin mutluluk kaynaklarına dair önemli bilgiler de elde edildi. Katılımcıların yüzde 69,9'u, en çok ailelerinin kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, bunu sırasıyla çocuklar, kendileri, eşleri, anneleri/babaları ve torunları takip etti.

Memnuniyet Sıralaması

Kamu hizmetleri memnuniyet sıralamasında ise asayiş hizmetleri yüzde 74,6 ile birinci sırada yer aldı. Ulaştırma, sağlık, Sosyal Güvenlik Kurumu, adli hizmetler ve eğitim hizmetleri de sırasıyla yüksek memnuniyet oranlarına sahipti.

Sorunlar: Hayat Pahalılığı Öne Çıkıyor

Geleceğe dair umutlu olma oranının yüzde 67,1 olduğu belirlenirken, en büyük sorunun hayat pahalılığı olduğu ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 33,8 ile en büyük sorun olarak öne çıkan hayat pahalılığı, bu yıl da yüzde 33,8 ile ilk sırada yer aldı. Eğitim ve yoksulluk ise sırasıyla yüzde 16,5 ve yüzde 13,4 ile diğer önemli sorunlar arasında bulunuyor.