Giresun Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nden Kış Lastiği Uyarısı

Giresun Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nden Kış Lastiği Uyarısı

Giresun Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Cevdet Turan, araçlardaki tüm lastiklerin kış lastiği olması gerektiği konusunda sürücüleri uyardı.
Muayenesiz araçların kesinlikle trafiğe çıkmaması gerektiğine dikkati çeken Turan, "Bu konu toplu taşıma araçlarında çok daha fazla önem arz ediyor. Araçların bakımının tam yapılmış olması ve özellikle tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Maalesef Türkiye’de araçlar önden çekişliyse ön, arkadan çekişliyse arka lastiklere kış lastiği takılıyor. Sürücüler, ’aracım rahat kalksın, patinaj çekmesin’ düşüncesiyle sadece ön veya arka lastiklere kış lastiği takıyor. Ama aracı nasıl durduracağını hiç düşünmüyor. Aracı durduran 4 tekerlektir. Kamyon ve otobüslerde teker sayıları artıyor. O nedenle araçların sadece ön veya arka değil tüm lastiklerin kış lastiği olması gerekiyor. Bu konudaki bilincin artırılması da önemli" dedi.
Kış lastiği takmamanın ekonomik ceza değerinden çok can kaybı faturasının ağır olduğunu hatırlatan Turan “Kış lastiği taktırmayan sürücülere 519 lira ceza kesileceğini yasalara göre belirlenmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik gereği, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği gibi kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacaktır. Ancak asıl sorun bu değil. Can kaybını hiçbir ekonomik değer karşılayamaz. Faturası ağır olur.Bu yüzden bir an önce eksiği bulunan sürücülerimiz önlemlerini almalıdırlar” diye konuştu.
Bu konuda yoğun mesai sarf eden trafik görevlilerine yardımcı olunması gerektiğini de belirten Turan “Bizlerin can ve mal güvenliği için yollarda mesai yapan her trafik polisine yardımcı olmalıyız.Onların kontrol ve denetimlerinin amacının ceza yazacak kusur aramak değil, can ve mal güvenliğimizi sağlamak amacında olduğunu unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.