Göynücek’te Bamyalar Yarıştı

Göynücek’te Bamyalar Yarıştı

Amasya’nın Göynücek ilçesinde düzenlenen 8. Geleneksel Bamya ve Kültür Festivali’nde bamyalar yarıştı.
En iyi bamya pişirme, bamya yetiştirme, en hızlı bamya dizme yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Festivale Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Göynücek Kaymakamı Bekir Cansız, Göynücek Belediye Başkanı Kemal Şahin, Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, eski Milletvekili Akif Gülle, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaymakam Cansız ilçe hakkında bilgiler verirken, Belediye Başkanı Şahin’de bamyanın faydalarını anlattı.
Amasya’nın tarım sektöründe bazı ürünlerinin marka değerinde olduğunu belirten Vali Çomaktekin, “Bunlardan birisi de Amasya’da, Taşova’da ve Göynücek’te yetişen bamyamız. Ben halen çok faydalı ve besin değeri yüksek olan bamyanın bu güzel sebzenin, ülkemizde çok iyi tanıtıldığı kanaatinde değilim. Bazı insanlar maalesef bamya yemiyorlar. Ben bizim insanlarımız için bunu kayıp olarak görüyorum. Bir kere bamyayı küçük yaştan itibaren çocuklarımıza yedirmemiz ve sevdirmemiz gerekiyor” dedi.
Festivalin önemine değinen Çomaktekin, “Bu festivaller, bu tür ürünlerin ne kadar faydalı olduğunu, aynı zamanda da bunları yememiz gerektiğini, insanlarımıza bu sebzelerin anlatılması, tanıtılması ve insanların bu sebzelerle tanıştırılması gerektiğini bir kat daha bize anlatmış oluyor. Hem bu şekilde insanlarımız daha sağlıklı olacak hem de bamya üretimi artmış olacak. Çünkü üretimin artması, tüketiminde artmasına bağlıdır. İnsanlar ne kadar bir ürünü daha çok tüketirlerse, o ürünün tüketildiğini, paraya dönüştüğünü, bir katma değer oluştuğunu görünce daha çok üretime de yönelmiş olacaklar ve bu şekilde de zahmet ve büyük bir emekle üretilen bamyadan geçimini sağlayacaklardır. Daha kaliteli ve marka ürünler yetiştirilmesi için devletimiz, hükümetimiz, Tarım Bakanlığımız, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğümüz, İl Özel İdarelerimiz, sürekli üreticilerimizin, çiftçilerimizin yanında yer alıp kendilerine çok önemli katkılar sunuyorlar. Bu katkıları sunmaya devam edeceğiz ve inşallah Amasya’da marka olan Türkiye’de de marka olma yolunda olan bamyamızı, ülkemizin değişik köşelerinde insanlarımıza daha çok tanıtacağız. Daha çok üreterek, ihracata yönelip bu güzel insanlarımızın gelir düzeyini yükselteceğiz” diye konuştu.