Gto Başkanı Bartık:

Gto Başkanı Bartık:

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’te geçen sene 6 milyar 641 milyon 306 bin Dolarlık ihracat gerçekleştiğini bildirdi.
Bartık, yaptığı yazılı açıklamada, önceki yıla göre ihracatın yüzde 2,5 büyüdüğünü belirtti. Geçen yıl inişli çıkış seyreden ihracatın yıl sonuna doğru toparlandığına dikkati çeken Bartık, Gaziantep’te 2013 yılında 6 milyar 476 milyon 656 bin Dolarlık ihracat gerçekleştiğini hatırlatarak, bu rakamın 2014’te 6 milyar 641 milyon 306 bin Dolara yükseldiğini söyledi.
2014’e 557 milyon 441 bin Dolar ihracatla başladıklarını anımsatan Eyüp Bartık, şubatta düşen ihracatın Mayıs ayına kadar yükselerek devam ettiğini, bu aydan sonra inişe geçen dış satımın Eylül’de yeniden artış gösterdiğini ifade etti. Bartık, şöyle devam etti:
"Geçen sene inişli çıkışlı devam eden ihracatımız senenin son çeyreğinde arttı. 2014 başında belirlenen 7 milyar 200 milyon Dolarlık hedefe yaklaştık, yıl içinde yaşanan bazı olumsuzluklar olmasaydı hedefimizi çok rahat aşardık. Çevre ülkelerdeki belirsizlik, ihracatımızı belli dönemlerde etkiledi. Son çeyrekte toparlanan satışlar bir nebze yüzümüzü güldürdü" dedi.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’in en çok ihracat yapan 6. il unvanını koruduğunu, gelecek senelerden itibaren hedeflerinin üst sıralar olduğunu vurguladı. Kentin daha önce Adana, Konya, Kayseri ve Denizli gibi illerle kıyaslandığını belirten Bartık, şunları kaydetti:
“Gaziantep artık Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir gibi illerle kıyaslanır hale geldi. İhracattaki tatlı yarışımız sürüyor. Geçen sene bütün sıkıntılara rağmen hedeflerinden vazgeçmeyen iş adamlarımız zorluklara göğüs germeyi başardı. Sıkıntılara rağmen hedefe koşmak için ter döken iş dünyasını kutluyorum. İhracat maratonunda koşan firmaların daha hızlı hareket ederek hedeflerini yakalayacaklarına inanıyorum.”
Dünyanın yaklaşık 190 noktasına ihracat yapma başarısı gösterdiklerine dikkati çeken Bartık, ihracatta 2 milyar 200 milyon 24 bin Dolarla Irak’ın birinci, 370 milyon 946 bin Dolarla Suriye’nin ikinci, 349 milyon 272 bin Dolarla da Suudi Arabistan’ın üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Bartık, şehirden en fazla dış satımı yapılan ürünün 1 milyar 605 milyon 593 bin Dolarla halı olduğunu, bunu 1 milyar 455 milyon 953 bin Dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin takip ettiğini sözlerine ekledi.