Lüks Otele "Milliyet Farkı" Ücreti Cezası: 54.694 TL

Lüks Otele "Milliyet Farkı" Ücreti Cezası: 54.694 TL
Türk misafirlerden "milliyet farkı" adı altında ek ücret talep eden bir lüks otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sıkı denetimi altında cezalandırıldı.

Turizmin başkenti Antalya'da lüks bir otel yerli misafirlerine "milliyet farkı" adı altında ekstra ücret talep ettiği gerekçesiyle tarihi bir ceza ile karşı karşıya kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Osman Nuri Ersoy'un açıklamalarına göre yabancı bir internet sitesi üzerinden rezervasyon yaptıran Türk vatandaşından alınan 120 euro (4 bin 178 TL) tutarındaki ek ücret, milliyet ayrımcılığı olarak değerlendirilerek misafire iade edildi.

Ceza bedeli olarak otele 54 bin 694 TL tutarında bir ceza kesildi. Bakan Ersoy'un açıklamalarına göre turizm sektöründeki böylesi haksız uygulamaların önlenmesi adına sert tedbirler alınmış oldu.

Turizm Gelirinde Artış Sürüyor

Türkiye'nin turizm gelirlerinde sağlanan artış trendi, 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etti. Bakan Ersoy'un verdiği bilgilere göre geçen senenin aynı dönemine kıyasla %5,4'lük bir artışla 8 milyar 784 milyon 800 bin dolarlık bir gelir elde edildi.

Bu rekabetçi başarı, ülkeye gelen turist sayısındaki artışla da desteklendi. İlk çeyrekteki ziyaretçi sayısı geçen yıla göre %16,7'lik bir artışla 9 milyon 68 bine ulaştı.

Turizm gelirinin iç yapısına bakıldığında ise yeme içme harcamalarının %22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının %16,7 ve paket tur harcamalarının %11,5 olduğu görülüyor. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği aktiviteler arasında ise gezme, eğlenme, spor ve kültürel etkinlikler ön planda. İkinci sırada akraba ve arkadaş ziyareti, üçüncü sırada ise alışveriş yer alıyor.

Yurt Dışından Türkiye'ye Yapılan Ziyaretlerde Artış

Yurt dışından Türkiye'yi ziyaret edenlerin sayısında da dikkate değer bir artış yaşandı.

2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla %18,4'lük bir artışla 2 milyon 449 bin 225 kişi ülkeyi ziyaret etti. Bu ziyaretçilerin kişi başı ortalama harcaması ise 727 dolar olarak gerçekleşti.