Tüketiciyi Aldatıcı Reklamlara 28,8 Milyon TL Ceza Kesildi

Tüketiciyi Aldatıcı Reklamlara 28,8 Milyon TL Ceza Kesildi
Türkiye'de tüketicileri aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara karşı verilen mücadelede Reklam Kurulu'nun kararlı adımları devam ediyor.

Tüketiciyi aldatan, yanıltan ve tecrübesizliği istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalara karşı Türkiye’de ciddi bir mücadele devam ediyor. 16 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen 344 sayılı toplantıda, Reklam Kurulu bu konuda aldığı kararlarla dikkatleri üzerine çekti.

Toplantıda incelenen 161 dosyanın 139’unda mevzuata aykırılık tespit edildi. Bu dosyalara toplamda 28 milyon 884 bin 143 lira idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, yılın ilk 3,5 ayında toplam 639 dosya incelenirken, 554 dosya için durdurma cezası ve toplamda 94 milyon 139 bin 110 lira idari para cezası uygulandı.

Son toplantının gündemini, tüketicileri yanıltan indirimli satış reklamları oluşturdu.

İndirimli satış kampanyalarının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaştığına dikkat çekilerek, çevrimiçi alışveriş kanallarının artmasıyla birlikte indirim kampanyalarının sıklaştığı ve çeşitlendiği belirtildi.

Nisan ayı kurul gündeminde görüşülen dosyalarla birlikte, yılın ilk dört ayında Reklam Kurulu tarafından 51 indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ve toplam 11 milyon 457 bin 805 lira idari para cezası verildiği bildirildi.