Hakkarili Arıcılar Sahte Bal Üreticilerine Karşı Mücadele Başlattı

Hakkarili Arıcılar Sahte Bal Üreticilerine Karşı Mücadele Başlattı

Hakkari’de, bal üretimi yapan arıcılar, bir araya gelerek düzenledikleri basın açıklamasında, sahte bal reklamı ve satışını yapanlara karşı mücadele başlatarak tüketicilerden de bu ballara itibar etmemelerini istedi.
Hakkari Valiliği önünde bir araya gelen arıcılar, giydikleri arıcı kıyafetleriyle yaptıkları eylem ve basın açıklamasında, birçok televizyon kanalında sanatçılarında öncülük ettiği reklamlarda bal satışının yapıldığını, Hakkari başta olmak üzere balı ile meşhur bir çok yöre isminin kullanılarak sağlığa zararlı maddelerden oluşturulan bir şurubun tüketiciye bal diye satıldığını iddia etti. Katılımcılar adına basın açıklamasını okuyan Hakkari Arıcılar Birliği Üyesi Bedri Çallı, yörenin bal üreticileri olarak bu yıl sahte bal yüzünden ürettikleri balları zararına sattıklarını ve önümüzdeki sezona hazırlanma olanaklarının kalmadığını ifade etti.
"TÜKETİCİLER BAL DEĞİL HASTALIK SATIN ALIYOR"
Çallı, çağrılarının sevgili tüketiciler ve onları temsil eden örgütlere olduğunu belirterek şunları söyledi: "Biz, sizler gibi birer tüketiciyiz. Bu nedenle sizlerin sağlığı bizim için çok önemli. Birçok Tv kanalında bal reklamı yapılmaktadır. Bu reklamı yaparken sizlerinde malumunuz olduğu gibi meşhur Hakkari balı ya da bölge balı sözleriyle reklam yapıyorlar. Reklamlarda bize sunulan bal kesinlikle kaliteli baldır, ancak kargo vasıtasıyla tüketicilere ulaştırılan bal farklıdır. Lütfen kanmayın. Tüketicimizin ucuz fiyat yerine hastalık satın aldıklarını hatırlamada yarar görüyoruz.”
"VERGİ VE PRİM KAÇAKÇILIĞI YAPILMAKTADIR"
Hiçbir gerçek arıcının alın teri döktüğü ve emek verdiği balını TV kanalları reklamlarında belirtilen fiyattan satamayacağını ifade eden Çallı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tamamen insan sağlığına zararlı maddelerden meydana getirilen ve bal niyetine satılan bu ballar sahte ballar ve İran ballarından ibaret olduğu kanaatini taşıyoruz. Bu balların sahte fatura ve müstahsil makbuzları vasıtasıyla toplatıldığını düşünüyoruz. Vergi veren SGK’lı işçi çalıştıran, depo kirası ve nakliye masrafları yapan bir firma gerçek balı bu reklamlarda belirtilen fiyatlardan satamaz. Burada ciddi ölçüde vergi ve SGK primi kaçakçılığı olduğunu düşünüyoruz.”
"EMEK HARCANAN BAL BU KADAR UCUZ DEĞİL"
Türkiye şartlarında ter, emek, ciddi ölçüde parasal harcama yapan bir bal üreticisinin 8 kilo balı 100 TL’ye satmasının mümkün olmadığını anlatan Çallı, "Ayrıca, verilen taksi, beyaz eşya, saat, küpe ve yüzükleri de hesap ederseniz balın satış fiyatı gerçek fiyatların altına düşer. Bu mümkün müdür. Arısına kovan, çıta, mum, ilaç, şurup, nakliye, emek ve daha birçok harcama yapan bir arıcının balını düşük fiyata satılması mümkün müdür”? dedi.
Arıcılar yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.