Haluk Bilginer'in 45 yıllık mücadelesi

Haluk Bilginer'in 45 yıllık mücadelesi

1977'de İngiltere'ye gitti

1977’de Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde öğrenim görmek üzere İngiltere’ye giden Haluk Bilginer para kazanmak için garsonluk, temizlik işçiliği ve hamallık yapmış.

1985'de 'Kıbrıslı Osman'ı canlandırdı 'Seksi Türk' ilan edildi

1980-1983 arasında ülkedeki birçok dizi ve tiyatroda rol aldı. 1985’te BBC’de gösterilen ‘Eastenders’da canlandırdığı ‘Kıbrıslı Osman’ karakteriyle dikkat çekti. Sunday Dergisi tarafından ‘Seksi Türk’ ilan edildi.

38 sinema filminde başroldeydi

Türkiye’ye 1987’de döndü. Aynı yıl ‘Kara Sevdalı Bulut’ filmi ve ‘Gecenin Öteki Yüzü’nde oynadı. İstanbul Kanatlarımın Altında, Masumiyet, Filler ve Çimen, Hırsız Var, New York’ta Beş Minare, Kış Uykusu, Cingöz Recai dahil olmak üzere 38 sinema filminde başroldeydi.

30'u aşkın tiyatro ve müzikal

30’un üzerinde tiyatro ve müzikalde oynadı. Bazıları şöyle; ‘Aldatma’, ‘Kral Lear’, ‘Derin Bir Soluk Al’, ‘Çöplük’, ‘Histeri’, ‘Balkon’, ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’, ‘Macbeth’, ‘My Fair Lady’, ‘Operadaki Hayalet’.

Sinemada kaşesi 800 bin TL

Haluk Bilginer ‘Kral Lear’daki performansıyla ödüller almıştı.

Meslekte 45. yılı dolduran Haluk Bilginer dizilerden bölüm başına 100 bin TL kazanıyor. Sinemada kaşesi 800 bin TL olan sanatçı 2007’de oynadığı bir banka reklamından rekor ücret almıştı.

O sözleri olay olmuştu: Babam ölürse sahneye çıkmam

Mesleği üzerine iddialı açıklamalar yapan Haluk Bilginer’in 2010’daki şu sözleri oyuncular dünyasını ayağa kaldırmıştı:

“Babam öldü ama hâlâ sahneye çıkarım” y..şaklığına inanmam. Önce insandır önemli olan, oyun değil. Babam ölürse sahneye filan çıkmam.

'Rolümden etkilendim diyen aktör ya yalancıdır ya da ruh hastası'

Rolümden etkilendim diyen aktör ya yalancıdır ya da ruh hastası. Hemen tedavi olması lazım. Oyuncular, ustalık sahibi olmadan efsane sahibi olmaya çok meraklıdır. İşini iyi yap, efsaneleri unut. Eskilerden ‘çook iyi oyuncu’ olarak hatırlanan birçok oyuncunun aslında çok kötü oyuncular olduğuna eminim.”

‘Uluslararası Emmy Ödülü’nü alan Haluk Bilginer'in rakipleri kuvvetliydi. Aralarında şu isimler vardı: Christopher Eccleston, Raphael Logam, Jannis Niewöhner. İngiliz Christopher Eccleston, Haluk Bilginer’i telefonla arayarak kutladı.

1,5 yılda hazırlanmıştı

Ödülü, Onur Saylak’ın yönettiği, 2018 yapımı ‘Şahsiyet’teki ‘Agah Beyoğlu’ karakteriyle aldı. Bu role 1.5 yılda hazırlandı.

POSTA