İhd Dersim Şubesi’nden Hasta Mahpuslar Açıklaması

İhd Dersim Şubesi’nden Hasta Mahpuslar Açıklaması

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, Tunceli Adliyesi önünde hasta mahpuslara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Hapishaneler Hasta Ediyor, Öldürüyor” pankartının açıldığı açıklamaya İHD üyelerinin yanı sıra kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada konuşan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, hasta mahpusların tedavi edilmedikleri için ölmeye devam ettiklerini söyledi. Solmaz, "Derneğimize yapılan başvurulara göre, halen cezaevlerinde, 228’i ağır olmak üzere toplam 578 hasta mahpus tahliye edilerek tedavi olmayı beklemektedir. Bu durum karşısında defalarca yaptığımız basın açıklamaları, eylemler ve yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmıştır" dedi.
Adli Tıp Kurumu tarafından hasta mahpuslara ilişkin verilen raporları da eleştiren Solmaz, "Adli Tıp Kurumu hasta mahpusların infazlarının ertelenmesi bakımından verilecek raporlarda son merci olmaktan çıkarılmalıdır. Üniversite hastaneleri ve diğer hastanelerin verdiği raporlar yeterli kabul edilmelidir” diye konuştu.
Tüm cezaevlerinde bugünden itibaren genel bir sağlık taraması yapılması gerektiğini kaydeden Solmaz, "Tüm cezaevlerinde hemen bugünden itibaren, genel bir sağlık taraması yapılmalıdır. Bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşları ve meslek kurumlarından oluşan heyetlere bu sağlık taramasını yapması için izin verilmelidir. Bizler defalarca bu sağlık taramalarını yapmak üzere hazır olduğumuzu tüm yetkililere bildirdik. Bugün de bildiriyoruz. Bizler sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak bu sağlık taramalarını yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından katılımcılar sessizce dağıldı.