’iş Yeri Sorunları Ve Sendikal Örgütlenme’ Toplantısı

’iş Yeri Sorunları Ve Sendikal Örgütlenme’ Toplantısı

Türk İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç, konfederasyona bağlı sendikaların iş yeri temsilcilerini bir araya getirerek ‘iş yeri sorunları ve sendikal örgütlenme’ konusunda görüşlerini aldı.
Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şubesi salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Türk İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç, sendikal anlamında özeleştirilerde bulunarak sendikaların örgütlenme konusunda önündeki engelleri aşmaması halinde yarın daha da kötü olacağını söyledi. İş yeri temsilcilerinin görüşlerini açıkça dile getirmelerini, eleştirilerde ve önerilerde bulunmasını isteyen Nejat Kılıç, “Sendikal örgütlenme açısından baktığımızda acı olan 100 işçiden 91’i sendikasız 9’u sendikalı. 10,5 milyon sigortalı işçilerden 1 milyon 180 bini sendikalı. Bunların içindeki 300 binin sözleşme yapma hakları yok. Yani sendikal icraatta bulunamıyorlar” dedi.
TAŞARON İŞÇİLER 12 SAAT ÇALIŞIP 7,5 SAAT ÜCRET ALIYOR
Yüzde 45 oranında kayıt dışı; sigorta ve vergi yatırmama gibi bir olay olduğunu belirten Kılıç, taşeron işçilerin günde 12 saat çalıştırıldıklarını ancak 7,5 saat ücret aldığını vurgulayarak, beğenilmeyen bir sendikanın örgütlü olduğu yerlerde işçiler açlık sınırın üstünde ücret aldığını dile getirdi. İşverenin sendikal örgütlenmemesi için engeller oluşturduğunu ancak diğer tarafta da sendikasız çalışan işçilerin de sendikalı olmak istemedikleri konusuna dikkat çeken Türk İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç şunları söyledi:
ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ AŞMALIYIZ
“Bunun en büyük nedeni iş güvenliği olmaması. Yasalar işçinin ekmeğini işverenin eline vermesidir. İşçinin en büyük korkusu bu. Temsilciliğimize bağlı 13 sendika şubesi ve 3 temsilcilik var. Örgütlenme konusunda ciddi çalışmalar yapmalıyız. Bakınız Yatağan’ı sattılar, haberimiz bile olmadı. Haziran’da satmışlar, ağustos ayında öğrendik. Örgütlenmenin önündeki engelleri aşmalıyız. Çünkü yarın daha da kötü olacak. İş yeri temsilcilerine bu örgütlenmede büyük görevler düşüyor. Sadece iş yerinde değil. Çünkü iş yeri temsilcilerini mahallede, kahvede işçi dertlerini anlatıyor veya sendikaları eleştiriyor.”
SİZ OLMADAN BİR ŞEY YAPAMAYIZ
Daha sonra Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Erkut Kılıç, işverenlerin bir örgütlenme konusunda işbirliği yaptıklarını anımsatarak “Diyelim ki Organize Sanayi’de bir iş yerinde bir sendika örgütlenmeye başlıyor. O iş yerinin iş vereni hemen diğer işverenleri uyararak ‘aman dikkat edin bunlar sendikal örgütlenmeye başlıyorlar, önlemlerinizi alın’ diye. Biz de sendikalar olarak işbirliği yapmalıyız. Yani bir sendikanın sorununu, örgütlenme sorununu kendi sorunu olarak bakmalı, destek vermelidir. Taşın altına elimizi koymalıyız. Bu işin büyük yükü iş yeri temsilcilerde. Siz olmadan bizler bir şey yapamayız” diye konuştu.
Türk İş İl Temsilciliği ‘İlan’ başlıklı bir bülten dağıtarak işçi statüsünde, sigortalı veya sigortasız, sendikasız çalışan tüm emekçileri duyuruda bulunularak ‘Konfederasyona bağlı tüm sendikaların desteğiyle; çalışma hayatı ile ilgili karşılaşılan her türlü sorunlara yardımcı olmak istedikleri” ifade edildi.