IŞİD yenilgisini hazmedemeyen PKK provokasyonda!

IŞİD yenilgisini hazmedemeyen PKK provokasyonda!
Kobani'deki (Ayn El-Arab) gelişmeleri protesto bahanesiyle Kızılay'da toplanan bir grup, polise taşla saldırdı.

Sakarya Caddesi'nde toplanan grup, burada IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı.

Polisin, gösterinin "izinsiz ve yasalara aykırı" olduğunu belirterek, dağılmaları uyarısında bulunmasına gruptakiler taşlarla karşılık verdi.

Eylemcilerin attığı taşlar, bazı polislerin ve gazetecilerin yaralanmalarına neden olurken, polis biber gazıyla müdahalede bulundu.

Müdahalenin ardından eylemciler taş atarak Kızılay'daki ara sokaklara kaçtı.

Bazı göstericiler gözaltına alınırken, polis ile göstericiler arasındaki gerginlik devam ediyor.


BRÜKSEL'DE KOBANİ PROTESTOSU

Belçika'da IŞİD örgütünün Kobani'ye yönelik saldırısını protesto eden 100 kişilik bir grup, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önünde toplanarak birkaç saatlik oturma eyleminin ardından binaya yöneldi.

Polisin müdahale etmediği olayda AP güvenliğinin protestocuları durdurma çabası yetersiz kaldı. Parlamentonun üçüncü katındaki salona çıkan grup üyeleri, 40 dakika kadar süren oturma eyleminin ardından hazırladıkları dosyaları bazı AP üyelerine ulaştırarak binadan ayrıldılar.

Aynı grup, dün gece de Brüksel Zaventem Havalimanı'nda oturma eylemi yaptı.

Havaalanında Brussels Airlines ofisi önünde toplanan grubun 2 saat süren eyleminde, "Terörist IŞİD", "Yaşasın Kobani" sloganları atıldı.

Polisin müdahale etmediği gösteri olaysız sona erdi.

VARTO'DAKİ OLAYLARDA BİR GÖSTERİCİ ÖLDÜ

Muş'un Varto ilçesinde çıkan olaylarla bir kişinin öldüğü ileri sürüldü.

Muş'un Varto ilçesinde, IŞID'ın Kobani bölgesine girmesini protesto eden göstericilerden Hakan Buksur'un çıkan kargaşada hayatını kaybettiği, göstericilerin barikat kurarak, yolları kapattığı öğrenildi.

Gösterilerde 6 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Durumu ağır olan 1 yaralının Muş Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldığı bildirildi.

DİYARBAKIR'DA OLAYLAR SÜRÜYOR

Diyarbakır'da dün akşam saatlerinde, terör örgütü IŞİD'in Kobaniye saldırılmasının ardından HDP tarafından yapılan açıklama sonrası başlayan olaylar sürüyor.

HDP tarafından dün akşam Kobani için yapılan eylem çağrısının ardından Diyarbakır'ın dörtbir yanında bir araya gelen gruplar sabah saatlerinde Yolları trafiğe kapatarak lastik yakıp olay yerine gelen polis ekipleri ile çatıştılar.

Özelikle Bağlar ilçesine bağlı Koşuyolu, Hatboyu ve Emek caddesinde çıkan olayları polis ekipleri gaz bombasıyla toplanan grubu dağıtmaya çalışıyor.

Kentin dört bir yanında çıkan olaylar sürüyor.

VAN SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler kenti savaş alanına çevirirken, jandarmanın da TOMA ile müdahale ettiği olaylar devam ediyor.

Kobani'ye yönelik saldırıları protesto eden grup ile polis arasında başlayan olaylar saatlerdir devam ediyor. Kentin en işlek caddeleri olan Cumhuriyet ve Kazım Karabekir caddelerini trafiğe kapatıp barikat kuran göstericiler, birçok aracı ateşe verirken, iş yerinin ise camlarını kırdı. Jandarmanın da TOMA ile müdahale ettiği olaylar büyüyerek devam ediyor.

Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bekleyen polise taş ve havai fişeklerle saldıran göstericiler, polisi linç etmek istedi. Polis son anda bir binanın içerisine girerek canını kurtarırken, göstericiler ise onlara ait hücum yeleği, cop, kalkan ve gaz maskesi aldı. Polislerin sığındığı binada bulunan AK Parti İpekyolu İlçe Başkanlığı'nı da taş yağmuruna tutan göstericiler, buradaki bir minibüsü ise ateşe verdi. Birçok iş yerinin camlarını da kıran göstericiler, TOMA'ların gelmesiyle tekrar ara sokaklara dağılırken, minibüs ise zırhlı araçlardan sıkılan suyla söndürüldü.

Kent merkezinin birçok yerinde ateş yakarak eylemlerini sürdüren göstericilerle polis arasındaki olaylar devam ediyor.

PKK YANDAŞLARI ARAÇ YAKTI

Mersin'de, Kobani'deki olayları bahane ederek sokak gösterileri düzenleyen terör örgütü yandaşları, bir GSM operatörüne ait aracı ateşe verdi.

Mersin'de dün geceden bu yana sokak gösterileri düzenlenen örgüt yandaşları, izinsiz gösterilerine bugün de devam etti. Bazı mahallelerde esnafı kepenk kapatmaya zorlayan terör örgütü yandaşları, zaman zaman polis ekiplerine yönelik de taşlı saldırılarda bulundu. Demirtaş Mahallesi'nde toplanarak yürüyüş yapan örgüt yandaşları, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na çıkarak lastik ve taşlarla yolu trafiğe kapattı. Örgüt yandaşları burada devriye görevi yapan bir resmi polis aracına taşlarla saldırdı. Araçta maddi hasar oluşurken, göstericiler, çevik kuvvet ekiplerinin gaz bombası atmasıyla ara sokaklara kaçarak dağıldılar.

Yeniden toplanan bir grup terör örgütü yandaşı, Alsancak Mahallesi'nde park halinde bulunan bir GSM operatörüne ait aracı ateşe verdi. Yanan araç, olay yerine gelen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait TOMA aracından sıkılan suyla söndürüldü. Olayda yaralanan olmazken, araçta büyük çapta maddi zarar meydana geldi.

TARSUS'TA KOBANİ GERGİNLİĞİ: 9 YARALI

Mersin'in Tarsus ilçesinde HDP üyelerinin Kobani'yi protesto sonrası olaylar çıktı. Olaylarda 9 kişi silah, taş ve sopalarla yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Tarsus'un çeşitli yerlerinde toplanan HDP üyeleri Yarenlik alanına doğru yürüyüş yaptı. PKK Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ve sözde PKK bayrakların açıldığı protesto oturma eylemi ile devam etti. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından dağılıma geçen HDP üyeleri, Çağlayan Mahallesinde bulunan Mustazaflar Derneğinin bulunduğu bina önünde olay çıkardılar.

Mustazaflar Derneği'ne saldıran HDP üyeleri dernek binası taş yağmuruna tuttu. Karşılıklı taş ve sopalarla başlayan olaylarda silahlarda kullanıldı. Savaş alanına dönen mahalleye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. 2 grubun ortasında kalan polis ekipleri grupları biber gazı ile ayırmaya çalıştı.

TOMA ve 2 akrebin müdahale ettiği olaylarda Mustazaflara ait bir ev ve bir otomobil ateşe verildi. Yaklaşık bir saat süren çatışmada polis zor kullanarak müdahalede bulundu. Portakal biber gazı başta olmak üzere çok sayıda gaz kullanıldı. Çıkan çatışmalarda her iki grupta silah, taş ve sopalarla 9 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Biber gazından da çok sayıda polis etkilenirken, Emniyet Müdürü Haydar Çelik'in de biber gazından etkilendiği görüldü. Olay yerine gelen ambulanslar HDP üyeleri tarafından mahalleye alınmazken, yaralılar akrep denilen araçlarla hastanelere götürüldü. Olaylarda polis bazı kişileri gözaltına aldı.

BAĞCILAR'DA EYLEMCİLER MHP İLÇE BİNASINA SALDIRDI

Bağcılar'da Kobani'de yaşanan olayları bahane eden HDP'li grup, arabaları ateşe verdi. Eylemciler Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Binası'na da saldırdı.

Bağcılar'da toplanan HDP'li grup Kobani'de yaşananları protesto etti. Dağılmayan eylemcilere polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklara dağılan eylemciler bir süre sonra tekrar toplandı. Bir otomobili ateşe veren eylemciler MHP İlçe teşkilatına da saldırdı. Bu sırada binada bulunan MHP'lilerin de çatıya çıkarak eylemcilere taş attığı görüldü. Bağcılar'da yaşanan gerginlik sürüyor.

BURSA'DA IŞİD PROTESTOSUNDA GÖSTERİCİLERLE POLİS ARASINDA OLAYLAR ÇIKTI

Bursa'da, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.

Kent Meydanı'nda toplanan HDP üyeleri, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Yaklaşık 100 kişilik grup önce oturma eylemi yaptı. Grup, PYD lehinde sloganlar atarken, Öcalan'ın posterini açtı. Gösteriler sırasında polis geniş güvenlik tedbirleri aldı.

O esnada meydana gelen başka bir grup, karşıt sloganlar atmaya başlayınca ortalık bir anda gerildi. HDP yanlıları bu gruba ve polislere taş atmaya başladı. Polis, Toma ile eylemcilere müdahale ederken, grup etrafa dağıldı. Köşe başlarından taş atmaya devam eden göstericiler, çevre esnafı ve vatandaşlara da zarar verdi. Taş isabet eden bazı gazeteciler yaralandı.

Polisin gaz bombası kullandığı olaylarda Kent Meydanı adeta savaş alanına döndü. Bölgeye çok sayıda takviye kuvvet sevk edilirken, karşıt görüşlülerin arasında kalan HPD'lilerden bir kişi linç edilmek istendi.

KOCAELİ'DE KOBANİ'YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Kocaeli'de bir grup, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto amacıyla yürüyüş düzenledi.

İzmit Merkez Bankası önünde toplanan kalabalık, Yürüyüş Yolu üzerinden ellerinde pankartla sloganlar atarak Sabri Yalım Parkı'na geldi. Burada yapılan basın açıklamasında, "ABD ve AB ülkelerinin bölgede yapmak istediği saldırılar IŞİD terör örgütü aracılığıyla yapılıyor" diyen HDP Kocaeli İl Başkanı Mehmet Akgül, IŞİD'in tüm gücüyle Kobani'ye saldırdığını söyledi. Saldırıların Kobani'nin iç mahallelerine kadar ulaştığını anlatan Akgül, şöyle konuştu: "Binlerce çocuk ve kadın IŞİD militanlarınca katledilme korkusu yaşıyor. Saldırılardan kaçabilenler Türkiye'ye sığınıyor. Biz buralara elimizden gelen insani yardımı yapacağız. Tüm Kocaeli halkını bu konuda destek olmaya davet ediyoruz." Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

YÜKSEKOVA'DA OLAYLAR ÇIKTI

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'li Sevim Atak'ın Yüksekova'da defnedilmesinden sonra olaylar çıktı.

Suriye'nin Kobane kentinde YPG ve IŞİD arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yiten YPG'li Sevim Atak'ın defnedilmesinden sonra olay çıkaran çok sayıda yüzü kapalı göstericiye polis müdahale etti. İlçenin Cengiz Topel Caddesi ile Yeşildere, Esenyurt ile Yeni Mahallerde yollara barikat kurup ateş yakarak taş ve havi fişek atan yüzü kapalı gruplara polis gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti. Polisin müdahalesine gruplar taş, havai fişek ve molotof kokteylleri attı. Tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede gerginlik Şemdinli Yolu üzeri ile Yeşildere, Esenyurt ve Yeni Mahallerde sürüyor.

VATANDAŞLARDAN EYLEMCİLERE POMPALI TÜFEKLİ KILIÇLI TEPKİ

Erzurum'da Kobani'de yaşananları protesto etmek isteyen HDP'lilerin ev ve iş yerlerinin camlarını kırması üzerine toplanan vatandaşlar gruba saldırdı. Ellerinde pompalı tüfek ve kılıç bulunan vatandaşlar, HDP'li gruba müdahale etmek istedi. Olaylarda 3 kişi yaralandı.

İŞİD'in Kobani'ye girmesinin ardından Erzurum'da Mahallebaşı semtinde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, HDP İl binasında protesto eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından çıkan olaylara polis müdahale etmekte zorlandı. HDP'li grubun işyeri ve evlerine zarar verdiği bazı vatandaşlar ise HDP'li gruba saldırdı. Polis her iki grubun arasında kaldı. Bazı vatandaşların HDP'li gruba pompalı tüfek ve kılıçlarla saldırması ise ilginç görüntüler oluşturdu. Çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı.

BULANIK'TA OTURMA EYLEMİ

Muş'un Bulanık ilçesinde Kobani'deki olaylar nedeniyle oturma eylemi başlatıldı.

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısı Bulanık ilçesinde de protesto edildi. Kalabalık bir grup Malazgirt Caddesi'nde oturma eylemi başlatırken, esnaf ise kepenk açmadı.

ALMANYA'DA YAŞAYAN SURİYELİ KÜRTLER, KOBANİ'YE DESTEK MİTİNGLERİ DÜZENLEDİ

Almanya'da yaşayan Suriyeli Kürtler, Kobani'ye destek mitingleri düzenledi.

Başkent Berlin'deki tarihi Brandenburg Kapısı'nın önündeki Pariser Meydanı'nda toplanan yüz kadar gösterici, Kobani'ye destek sloganları attı.

ABD'nin Berlin Büyükelçiliğinin de bulunduğu meydanda toplanan eylemciler, ''Teröre karşı kim susuyorsa terörü onaylıyor'', ''IŞİD katliamını durdurun'', ''IŞİD'i durdurun'', ''Kürtler yardım bekliyor'', ''Göz ardı etmek insanlığın ölümüdür'' yazılı döviz ve pankartlar açtı.

Almanya'daki Kürt Demokrasi Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından yapılan açıklamada, Kobani'de yaşayan Kürtlerin IŞİD ile mücadelede acilen Birleşmiş Milletler'in desteğine ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Açıklamada, Kobani için verilen mücadelenin aynı zamanda insanlığın mücadelesi olduğuna işaret edildi.

Öte yandan Almanya'nın Bremen, Köln, Stuttgart gibi büyük kentlerinde Kobani için destek mitingleri yapılmaya devam ediyor.

Bonn'daki Deutsche Welle binasının içine giren bir grup göstericinin, bina içinde oturma eylemi yaptığı öğrenildi.

DENİZLİ'DE KOBANİ EYLEMİNDE KAN AKTI

Denizli'de, Kobani'ye yapılan saldırıları bahane eden bir grup, polisi taş yağmuruna tuttu. Polisin müdahale ettiği olaylarda eylemcilerin attığı bir taş yaşlı bir adama isabet etti. Kanlar içinde kalan yaşlı adama ilk müdahale, gömleğiyle kanayan bölgeye tampon yapan polisten geldi.

Kobani'de yaşanan olayları protesto etmek isteyen bir grup, Esentepe Mahallesi'nde toplandı. Burada bir süre slogan atan grup Delikliçınar Meydanı'na doğru yürümek istedi. Polisi tüm uyarılarına rağmen dağılmayan ve polise taş atmaya başlayan gruba polis, Özay Gönlüm Bulvarı'nda müdahale etti. Polisin TOMA'larla müdahale ettiği eylemde çevik kuvvet polisi zor anlar yaşadı. Gruba yaklaştıkları sırada taş yağmuruna tutulan polislerin kalkanlarına çok sayıda taş geldi. Bu sırada polisleri sevkeden emniyet müdür yardımcısı Mehmet Gülsezer'in başına büyük bir taş geldi. Kafası açılan Mehmet Gülsezer, bir araca bindirilerek hastaneye götürüldü. Bu sırada eylemi yolun kenarında izleyen 65 yaşındaki Abdülkadir isimli bir vatandaşın kafasına da taş geldi. Gelen taşla birlikte yere yıkılan yaşlı adama ilk müdahaleyi polisler ve gazeteciler yaptı. Kafasından kanlar akmaya başlayan adamın nabzını ve kalp atışlarını kontrol eden gazeteciler ve polisler ambulansı da aradı. Bu sırada bir polis gömleğini çıkararak kanayan bölgeye tampon yaptı. Kısa sürede olay yerine gelen ambulans ekipleri yaralı adamı Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Yaşlı adamın hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Grup yavaş yavaş dağılmaya başlarken, sokak aralarına kaçanlar polise taş atmaya devam etti. Özel bir hastanenin arkasındaki parkta toplanan, polise taş atmaya ve çevreye zarar vermeye devam eden gruba polis bu kez tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Bir süre daha devam eden eylemde 1'i ağır 2 kişi yaralanırken, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

KADIKÖY'DE KOBANİ EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

Kadıköy'de, Kobani olaylarını bahane ederek eylem yapmak isteyen gruba polisler müdahale etti. Müdahale sırasında bir eylemci başından yaralanarak kanlar içerisinde yerde kaldı.

Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, Kobani'de yaşananları protesto etti. Protestocular caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Caddede önlem alan çevik kuvvet polisleri, göstericilere dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Göstericiler dağılmak istemeyince polis müdahalesi başladı. Polis, tazyikli su ve biber gazıyla göstericilere müdahale etti. Müdahale sırasında bir gösterici başından yaralandı. Yaralı gösterici için uzun süre ambulans beklendi. Ambulans bir türlü gelmeyince göstericiler kendi imkanlarıyla arkadaşlarını hastaneye kaldırdı.

EYLEMCİLER İLE MAHALLELİ BİRBİRİNE GİRDİ

Sultangazi'de Kobani olaylarını bahane ederek eylem yapmak isteyen HDP'li grup ile mahalleli karşı karşıya geldi. Birbirine giren grupları ayırmak isteyen polis, biber gazı ve tazyikli su kullandı. Mahallelinin arasında kalan bir eylemci, linç edilmek istendi.

Sultangazi'de Kobani olaylarını protesto eden grup HDP İlçe Teşkilatı önünde toplandı. Ak Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Bu sırada bir grup mahalleli HDP'li gruba tepki gösterdi. Karşılıkla sataşmalarla gerginlik iyice büyüdü. Grupların taş ve sopayla birbirlerine girmesi üzerine araya çevik kuvvet polisi girdi. Polis, grupları ayırmak için tazyikli su ve biber gazı kullandı. Bazı eylemciler de polis tarafından gözaltına alındı.

Yaşananlar sırasında ülkücü grubun arasında kalan bir HDP'li eylemci, linç edilmek istendi. Yumrukların hedefi olan eylemci son anda kaçarak kurtuldu.

Sultangazi'de gerginlik sürüyor.

MARDİN'DE PTT'YE AİT ARAÇLAR ATEŞE VERİLDİ

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, IŞİD'in Kobani'ye saldırısını protesto eden grup, PTT'ye ait araçları ateşe verdi.

Kızıltepe'de, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto eden bir grup, polise taş ve molotoflarla saldırdı. Polis, biber gazı ve tazyikli su kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Göstericiler, daha sonra çarşı merkezinde bulunan Hüda-Par ilçe binasına taşlarla saldırdı.

Gece saatlerine kadar devam eden olaylarda, PTT'ye ait araçlar da kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi.

DERİK'TE "IŞİD" PROTESTOSU

Mardin Derik ilçesinde vatandaşlar, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını tencere ve tavalarla protesto etti.

Derik'te IŞİD'in Kobani'yi işgal etme girişimleri ve Kobani'nin doğusundaki mahalleye girmesinin ardından şiddetlenen çatışmaların artması üzerine dün akşam saat 19:00 civarında başlayan protestolar giderek arttı. İlçe halkı Kobani'deki olayları tencere ve tavalara vurarak tüm mahallelerde protesto ederken, göstericiler barikat kurup ateş yaktı. Gece geç saatlere kadar devam eden protestolarda, silah kullanıldı. Sokaklardaki protestoculara ise polis müdahale etti. Polislere taşlarla saldıran göstericilere karşı polis, göz yaşartıcı ve biber gazı ile müdahalede bulundu. Polisler stratejik noktalarda yoğun güvenlik önlemlerini almaya çalıştı.
Kobani'deki olayları protesto eden esnaf bugün kepenk açmadı.
İlçede sessiz bekleyiş sürüyor.

SİVEREK'TE KOBANİ İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Siverek Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Kobani için düzenlenen basın açıklaması sonrasında olaylar çıktı. İlçenin Hürriyet Caddesinde bulunan lezgo'nun parkında bir araya gelen platform üyeleri buradan Kanlıkuyu meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Kanlıkuyu meydanında Siverek Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını Mustafa Geyik okudu. Açıklamada, dünyanın gözü önünde Kobane'de binlerce sivilin IŞİD'in katliam tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek "Kobane'de halkımızın IŞİD çete-katil güruhunun geliştirmek istediği soykırım ve katliama karşı yürüttüğü destansı direniş 23 gününde olağanüstü bir iradeyle ve kahramanca sürmektedir. An direniş eylemini geliştirme ve büyütme anıdır. Bu temelde tüm halkımızı, duyarlı kesimleri, dostlarımızı Kobani direnişini büyütmeye, demokratik tepkilerini yükseltmeye ve katliamı durdurmaya çağırıyoruz' denildi.

Yapılan basın açıklamasının ardından bir grup caddelere molotof ve yola çöp tenekeleri attı. Çıkan olaylar sonrasında açık olan esnaf kepenk kapattı. Grup daha sonra sloganlar atarak ara sokaklara dağıldı.

ÇATIŞMAYI İZLEYEN GRUBU JANDARMA BİBER GAZI VE TOMA'YLA BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRDI

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Suriye sınırına sıfır noktada toplanıp Kobani'deki çatışmaları izleyen gruba jandarma biber gazı ve TOMA'yla müdahale etti.

Kobani'deki IŞİD ve YPG arasında çatışmalar şiddetlenerek devam ederken Suruç'a bağlı köylere havan topu ve uzun namlulu silah mermilerinin isabet etmesi nedeniyle Şanlıurfa Valiliği köylerin boşaltılması talimatını verdi. Suruç'tan sınıra geçişleri kapatan jandarma ekipleri çevrede yoğun güvenlik önlemi almaya başladı.

Kobani'deki IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaları izleyen çok sayıda vatandaş otomobil, kamyonet ve traktörlerle sınıra sıfır noktada toplanmaya başladı. Jandarma ekipleri bölgenin güvenli olmadığını söyleyerek grubun dağılması yönünde anons yaptı. Dağılmamakta ısrarcı olan grup slogan atmaya başladı. Grubun dağılmaması üzerine jandarma ekipleri biber gazıyla müdahaleye başladı. Grup ile jandarma arasındaki gerginlik sırasında bazı kişilerin askeri araçlara taş attığı görüldü. Jandarmaya ait TOMA'nın da tazyikli suyla müdahaleye başlaması üzerine aracı olanlar araçlarına binerek bölgeden uzaklaşmaya çalıştı. TOMA, Suruç merkezi istikametine iki kilometre boyunca araç konvoyuna ve yürüyerek kaçanlara tazyikli suyla müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı.

AK PARTİLİLERE SALDIRI

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto eden bazı gruplar, AK Parti'nin Van'daki bazı ilçe başkanlıklarına saldırı düzenlerken, saldırı sonrası çıkan olaylar devam ediyor.

Sabah saatlerinde Van'ın Muradiye ilçesine giden AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve beraberindekiler, partilerinin ilçe başkanlığını ziyaret etti. Ziyaret sırasında parti binasına saldıran bir grup, camları kırarak linç girişiminde bulunmak istedi. Çıkan olaylarda AK Partililer binadan çıkarılırken, grubun ilçe merkezindeki eylemleri devam ediyor. IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto eden kalabalık, ilçe merkezinde polis aracını ateşe verirken, olayların h'la devam ettiği belirtildi.

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Muradiye ilçesinde canlarını zor kurtardıklarını belirterek, 'Biz, Kobani'nin yanındayız. Kobanili Kürt kardeşlerimizi kabul ettik, yardım ettik. Ama birileri algı operasyonu yapmak istiyor. Bu çirkin saldırıları lanetliyoruz. Bu saldırıların olmaması gerekir. İl ve ilçelerdeki teşkilat binalarımıza saldırı oluyor. Muradiye'de insanlarımız parti binasında mahsur kaldı. Sağduyunun hakim olmasını istiyoruz. Tekrar yapılan saldırıları lanetliyorum' dedi.

CEYLANPINAR'DA KOBANİ PROTESTOSU

Suriye'nin Kobani kentinde terör örgütü IŞİD ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmaları protesto eden bir grup genç, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Edinilen bilgiye göre, IŞİD terör örgütünün Suriye'nin Kobani ilçesine saldırmasının ardından Ceylanpınar ilçesinde bir grup genç ilçenin değişik noktalarında protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemlerde polis ile göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Polis göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederken, göstericiler polise taşlarla karşılık verdi.

Eylemler gece geç saatlere kadar devam etti.

YÜKSEKOVA'DA KEPENKLER AÇILMADI

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'li Sevim Atak'ın cenazesinin defnedileceği Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kepenkler açılmadı.

Suriye'nin Kobani kentinde çıkan çatışmalar 22. gününde şiddetli bir şekilde sürerken, ölü sayısı da her geçen gün artıyor. IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Yüksekova nüfusuna kayıtlı YPG'li Sevim Atak'ın cenaze töreni öncesi ilçede kepenkler açılmadı. Eczane ve fırınlar dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede, cenazenin saat 12.00'de defnedileceği öğrenildi.,

CİZRE'DE OLAYLI IŞİD PROTESTOSU

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto eden YDG-H üyeleri, yolları ulaşıma kapatıp, içerisinde iki kişinin bulunduğu bir alışveriş merkezini ateşe verdi.

Cizre'de Cudi, Sur, Nur ve Yafes Mahallesinin ara sokaklarında toplandıktan sonra Uluslararası E-24 karayolu ve ilçedeki ana caddelere çıkan yüzleri maskeli bir grup, yola barikatlar kurup trafiğe kapattı. Eylemciler caddeden geçen araçlarda da kimlik kontrolü yaptı. Uluslararası Karayolunda başlayan eylemler kısa sürede ilçenin geneline yayıldı.

İlçedeki bütün ana caddeleri trafiğe kapatan göstericiler, Nusaybin Caddesi üzerinde bulunan ve iki personelin içinde bulunduğu bir alışveriş merkezini molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Göstericilerin ateşe verdiği iş yerinde içeride bulunan iki personel ölümle burun buruna geldi. Alevler içinde kalan iş yerinde kurtarılmayı bekleyen iki kişi olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı.

Yaşanan olaylardan sonra olay yerine sevk edilen polis zırhlı araçları ve Toma'lara göstericiler taş, ses bombası, havaifişek ve molotof kokteylleri ile saldırdı. Polis göstericilere basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin attığı molotof kokteyllerinin isabet ettiği bazı polis zırhlı araçları yanma tehlikesi geçirdi. Yanma tehlikesi geçiren zırhlı araçlara olay yerindeki Toma araçları tazyikli su ile müdahale etti.

ADIYAMAN'DA KOBANİ GERGİNLİĞİ

Kobani'de yaşanan olaylar nedeniyle Adıyaman'da eylem yapan grup, lastik yakıp caddeyi trafiğe kapattı.

BDP'nin Karapınar Caddesi üzerinde Kobani halkına yardım için kurulan çadırın önünden toplanan BDP ve HDP'liler gece saat 24:00'dan itibaren eylem yaptı. Çadır önünden toplanan kalabalık sloganlar atarak, Gölbaşı caddesi üzerinde bulunan AK Parti binasının önüne kadar geldi. Burada Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, özel hareket polisleri ve zırhlı araçlarla kalabalığı durdurmak istedi. Kalabalık, burada kısa süreli oturduktan sonra yürümeye devam etti. Atatürk caddesi üzerindeki Demokrasi Parkı'na kadar yürüdü. Burada oturma eylemi yapan gruptan zaman zaman taşkınlık yapanlar oldu. Kalabalıktan bazı kişiler taşkınlık yapanları uyararak, sakinleştirdi. Polis ekipleri slogan atan ve açıklama yapan kalabalığa sağ duyulu yaklaşarak müdahale etmedi.

Bir süre oturan kalabalık daha sonra Atatürk Bulvarı'ndan Karapınar Caddesi üzerindeki yardım çadırına kadar sloganlar eşliğinde taşkınlık yapmadan yürüdü.

Kalabalık içerisinde yüzleri maskeli olan kişiler sokakta bulunan araba lastiklerini cadde ortasında yaktı. Yolu trafiğe kapatan grup zafer işareti yaparak slogan atmaya devam etti.

YALOVA'DA IŞİD PROTESTOSU

IŞİD'in Kobani'ye girdiği iddiası üzerine Yalova'da bir grup YPG sempatizanı sokağa dökülerek yürüyüş yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşü uykudan uyanan vatandaşlar şaşkın gözlerle izledi.

IŞİD ile YPG arasında Kobani'de 'Ayn el Arap' çatışmalar sürerken, IŞİD'in Kobani'yi ele geçirdiği haberleri Yalova'daki YPG sempatizanlarını sokağa döktü. Önce ellerindeki pankart ve dövizlerle Uğur Mumcu Kültür Merkezi önüne gelen ve burada oturma eylemi yapan grup daha sonra İstanbul Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü. Gecenin geç saatlerinde gerçekleşen bu eylem nedeniyle uykudan uyanan vatandaşlar yürüyüşü şaşkın gözlerle izledi. Grubu çok sayıda polis takip ederken herhangi bir tatsız olay yaşanmaması için yoğun çaba harcadılar.

ÇANAKKALE IŞİD PROTESTOSU

IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları, Çanakkale'de protesto edildi. İskele meydanında toplanan yaklaşık 50 kişi, burada oturma eylemi yaptı. Yere serdikleri 'Kobani'de katliam var' yazılı pankartın etrafında mum yakarak bir süre oturan grup, daha sonra 'Her yer Kobani, her yer direniş' 'Kobani IŞİD'e mezar olacak' sloganları attı. Demokratik Bölgeler Partisi Çanakkale Başkanı Abdullah Güler, genel merkezin almış olduğu karar doğrultusunda eylemlerin devam edeceğini belirterek, 'IŞİD'in Kobani'ye girmesi, gerçekten kabul edilemez. Ne Türkiye'de ne dünyada kabul edilecek bir durum değil. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Yarından itibaren, genel merkezimizle yapacağımız istişare doğrultusunda, ne gerekiyorsa uygulamaya koyacağız' dedi. Grup, eylemin ardından olaysız dağıldı.

ESKİŞEHİR'DE 'KOBANİ'YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Eskişehir'de Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden bir grup, yürüyüş düzenledi.

Porsuk Bulvarı Adalar mevkiinde bir araya gelen yaklaşık 200 kişilik grup, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etti. Burada konuyla ilgili açıklamada bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eskişehir Başkanı Enver Tek, IŞİD'in Kobani'ye saldırdığını belirterek, 'IŞİD vahşeti ve katliamıyla karşı karşıyayız. Kobani düşerse ne olur? Kobani düşerse insanlık ölür, Kobani düşerse Türkiye zarar görür. Dolayısıyla Kobani'nin düşmemesi için sağduyulu olmalıyız, biz ayrılamayız ama ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bugün IŞİD saldırıyor, AKP ambargo uyguluyor. Bütün halklar bizim, Türk halkı bizim kardeşimiz. Ayrışma yok, ayrışma AKP'dedir. Orada halkı dağıtıyorlar, TIR'larla IŞİD'e bomba gönderiliyor. Bunu yapan AKP hükümetidir. Bizi katletsin, korkmuyoruz' dedi.

Türkiye'yi ve Ortadoğu'yu kurtarmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Tek, 'Bu bir tarihi süreçtir. Kimse küçük hesaplar peşinde olmasın, ne eski Kürt Kürttür, ne eski Türkiye Türkiye'dir, ne eski Ortadoğu Ortadoğu'dur. Aklımızı başımıza alalım. Bu da bir Kurtuluş Savaşı'dır. Gün bugündür. Kobani'nin düşmemesi gerekiyor. Kimisi rantla, petrolle düşünmesin. Kobani'de bir kişi kalana kadar düşmeyecektir. Amacımız Türkiye'yi, Ortadoğu'yu kurtarmak. Bürokratik olaylara gelmeyeceğiz, hepimiz sağduyulu davranacağız. Bu demokratik eylemlerimiz Türkiye genelinde başladı. Amaç bu yangının önüne geçmek, hükümete çağrımız; bu Kobani'deki ambargoyu bir an önce kaldırmak, halkları huzura kavuşturmaktır' diye konuştu.

Açıklamanın ardından grup, sloganlarla İsmet İnönü Caddesi üzerinden Espark Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Protesto, grubun AVM önünde bir süre yaptığı oturma eyleminin ardından olaysız olarak son buldu.

ANTALYA'DA KOBANİ EYLEMİ

Antalya'da, sosyal medyada örgütlenerek bir araya gelen HDP'li yaklaşık 200 kişi, Cumhuriyet meydanında eylem yaptı.

Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik IŞİD saldırılarına tepki gösteren grup saat 22.00'den ititbaren meydanda toplanmaya başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde Kobani'ye yönelik destek sloganları atan grubun sözcüleri Kobani'deki durum netleşinceye kadar meydanda oturacaklarını ve eylemlerinin diğer günlerde de devam edeceğini ifade etti. Muhtemel bir polis müdahalesine yönelik olarak da devletin demokratik meşru haklarını kullananlara müdahale etmesi yerine sınırda mazlum olan halkların çıkarları için mücadele etmesi gerektiğine vurgu yapan grup sözcüleri, eylemlerinin devam edeceği bilgisini verdi.

Grup gecenin ilerleyen saatlerine rağmen eylemlerine devam etti.

SİİRT'TE IŞİD PROTESTOSU

Siirt'te Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde toplanan bir grup, IŞID'ın Kobani'ye saldırısını protesto etti.

Aralarında Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan BDP Siirt il Başkanı Ata İnan'ın da bulunduğu grup, burada Abdullah Öcalan lehine sık sık slogan attı. BDP Siirt İl Başkanı Ata İnan Kürtçe bir konuşma yaptı.

Daha sonra KESKE bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Siirt Şubesi Başkanı Serdar Batur, 'İnsanlık düşmanı çeteci barbar IŞID'e karşı Kobali ve Rojova halkını Botan'dan selamlıyoruz. Gelen haberler ne kadar kötü olsa bile karamsar değiliz. Zaferle ayrılacağımıza inanıyoruz. Bir hafta 10 gün buradan ayrılmayacağız' dedi

Grup daha sonra sabaha kadar oturma eylemi kararı aldı.

Kenar mahallelerde ise bazı göstericiler yolu kapatarak polis araçlarına taş attı. Polis ise yol kapatan göstericilere gaz bombasıyla müdahalede bulundu.