İstanbul Tüccarlar Derneği Başkanı İlker Önel:

İstanbul Tüccarlar Derneği Başkanı İlker Önel:

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizlerini açıklamadan, piyasalarda yansımalarının başladığını iletti.
Yılın ilk Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı ve açıklamaları beklenirken, İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, piyasaları ilgilendirecek önemli açıklamalarda bulundu. İlker Önel, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizlerini açıklamadan, piyasalarda yansımalarının hissedildiğini söyledi. Önel, Son Para Politikası Kurul toplantısında gecelik borçlanma faizlerinin yüzde 8,25 olarak teyit edilmiş ve değiştirilmemiş olduğuna da dikkat çekti.
BEKLE GÖR POLİTİKASI İZLENMELİ
İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel; “Ülkemiz, net petrol ithalatçısı olması nedeniyle düşen fiyatların cari açığa olumlu katkısı ve her şeye rağmen artan ihracat rakamlarımız sayesinde olumlu bir hava yakaladı. Petrol fiyatlarına bağlı olarak enflasyonda yaşanacak aşağı yönlü gelişmede piyasaların ve hükümetin faizlerin aşağı yönlü gitmesini bekleyecek kadar yükseltti.
Her ne kadar politika faizi yüzde 8 civarında olsa bile orta ölçekli firmalar için bankalardan alınan tabela faizleri yüzde 15’e kadar çıkmaktadır. Bu da operasyonda maliyetleri yükselttiği gibi ihracat yapan firmaların rekabet şansını azaltmaktadır. Reel sektör temsilcileri olarak bizde faizlerin aşağı yönlü olmasını beklemekteyiz. Fakat gelinen noktada özellikle yurt dışı piyasalarda belirsizliğin olması ve jeopolitik risklerin hala tam olarak çözülmemiş olması, piyasamızda sarsıntı yaşamamak için bir süre daha bekle gör politikası izlememiz gerektiğini gösteriyor” dedi.
BOL PARA, DÜŞÜK FAİZ HAMLESİNİN BEKLENTİLERİ
Amerikan Merkezi Bankası’nın (FED) politikalarına da değinen İlker Önel; “2008 krizinden beri özellikle FED, bol para düşük, faiz hamlesini yaparak gevşek para politikası uygulaması ile öncelikle kendi piyasalarında oluşan likidite darlığını aşmak ve piyasaları canlandırmak istedi. Daha sonra da özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelere gelen sıcak para nedeniyle cari açık sorununu kısmen gidermişti. Fakat 2014 yılının 2. yarısından itibaren özellikle ABD piyasalarında yaşanan iyileşme, gevşek para politikasının sonuna gelindiğinin sinyalini vermeye başladı. Özellikle istihdamda yaşanan iyileşme ve büyümede yaşanan yukarı yönlü sinyaller piyasanın canlanmaya başladığının göstergesiydi.
ABD piyasalarında bu olumlu hava yaşanırken özellikle sıcak paraya alışmış gelişmekte olan ülkeler endişelenmeye başladı. Her ne kadar Euro bölgesi durgunluğu aşmak için Avrupa Merkez Bankasından likidite enjekte etmesini beklemekteyse de, bu ABD kadar kolay olmayacaktır. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte negatif enflasyon yaşayan Euro bölgesinin güçlü ülkeleri, büyümeyi iyileştirmek için yeni stratejiler üretmek için çabalamaktadır” ifadelerini kullandı.