Kaçak Avcılar Nesli Tükenen Dağ Keçisini Vurdu

Kaçak Avcılar Nesli Tükenen Dağ Keçisini Vurdu

Tunceli’de 5 yaşındaki bir dağ keçisi, kaçak avcılar tarafından vuruldu.
Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akdüven ile Yaşaroğlu köyleri arasında dağ keçisinin vurulduğu yönündeki ihbar üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Kaçak avcılar tarafından vurulan 5 yaşındaki dağ keçisini alan ekipler vatandaşlarda duyarlılık oluşturmak amacıyla keçiyi bir süre Seyit Rıza Meydanı’na getirerek bekletti. Dağ keçisini vuran 3 şahsın kimliğinin tespit edildiği ve haklarında 16 bin lira idari para cezası kesileceği öğrenilirken, vatandaşlar dağ keçisini vuranlara tepki gösterdi. Devrim Yücel isimli vatandaş, “Bunu vuran da vurduran da bu toprakların insanı. Bunlar en kutsal canlılardan bir tanesi. Hiçbir şekilde insan yaşamına zararı yok. Doğayla birlikte yaşıyorlar. İnsanlar 1937-38 katliamında açlıktan kırılırken bunlara el uzatmadılar. O dönem palamut yiyerek hayatta kalan halk bunlara nasıl seyirci kalıyor anlamak mümkün değil” dedi.
Yaban hayatını koruma çalışmalarının devam ettiğini belirten Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ise, “Kaçak av konusunda büyük sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Golan ve Bağın kaplıcaları arasında dağ keçisi kimliği sonradan belli olan üç kişi tarafından vurulduğu ortaya çıktı. Bunları tespit ettik. İdari işlemleri başlatıyoruz. Keçiyi buraya getirmemizin nedeni vatandaşlarda duyarlılık oluşturmak. Yaban hayvanlarının bu şekilde katledilmesine üzülüyoruz” diye konuştu.
Gürsönmez, çetin geçen kış mevsimi nedeniyle yaban hayvanlarına yönelik yemleme çalışmaları yaptıkları bir dönemde böylesi bir olayla karşılaşmanın kendilerini üzdüğünü de sözlerine ekledi.
Öte yandan kimlikleri tespit edilen 3 şahıs hakkında 16 bin lira idari para cezası uygulanacağı öğrenildi.