Kadınlar İmece İle Her İşi Birlikte Yapıyorlar

Kadınlar İmece İle Her İşi Birlikte Yapıyorlar

Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Korulu köyündeki kadınlar her işi imece usulü ile yapıyor.
Gelişen teknoloji ve her geçen artan nüfusla unutulmaya yüz tutan gelenekler, kırsal kesimde halen devam ediyor. Niksar’a bağlı Korulu köyünde yaşayan kadınlar yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte kışın tüketeceği yufka hazırlığına başladı. İmece usulü yapılan yufkalar hem ailelerin bütçesine katkı sağlıyor hem de yöresel yemeklerin tüketilmesine öncülük ediyor. Özellikle köylerin vazgeçilmezi olan yufka, imece usulü ile pişirilip soğuk kış günlerinde ev hanımlarının işini kolaylaştırdığı için büyük ilgi görüyor.
Yaşlı-genç bayanların sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışması sonucu yapılan yufkalar, kışın sofralara farklı lezzet katıyor.
Korulu Köyünde yaşayan 45 yaşındaki Fadime Doğan, köydeki kadınların bir araya gelerek, sırayla yufka hazırladığını belirtti. İmece usulü birbirlerine yardım ettiklerini ifade eden Doğan, “Yıllardır süregelen yufka yapımı köylümüzün vazgeçemediği bir tattır. Biz bu birlikteliği annelerimizden, hatta ninelerimizden öğrendik, bu zamana kadar ki köydeki işleri imece usulü ile yapıyoruz” dedi.
Köydeki kadınlardan 75 yaşındaki Gülsüm Gelbal ise özellikle birlik ve beraberlik gerektiren işlerde köyün kadınlarının bir araya gelerek işleri hep bir elden çabuk yaptıklarını söyledi.
Gelbal, “Köyümüzde düğün olsun, cenaze olsun, kış hazırlığı olsun, ekmek yapımında olsun hemen hemen her şeyde birlik ve beraberlik içinde imece usulü ile yapıyoruz, çünkü biz büyüklerimizden böyle gördük” diye konuştu.