Kaü Eğitim, Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Uzmanlarından Grip Uyarısı

Kaü Eğitim, Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Uzmanlarından Grip Uyarısı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi uzmanları son günlerde etkisini artıran soğuk havanın grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını tetiklediğini belirterek, vatandaşları soğuk havaya karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
Uzmanlar, özellikle kronik hastaların, yaşlıların, çocukların ve kalabalık ortamlarda bulunanların gribe karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguladılar.
Gribin basit bir hastalık olarak görülmemesi ve mutlaka önemsenmesi gerektiğinin altını çizen KAÜ Araştırma Hastanesi uzmanları, “Başta burnumuz akar, hapşırırız, üşürüz, titreriz, üzerimizde bir halsizlik olur, bazen buna boğaz ağrısı, kuru öksürük, yüksek ateş, ishal, mide bulantısı ya da kusma eşlik eder. Aslında tüm bu saydığımız belirtilere hepimiz aşinayız. Fakat bu kadar sık rastladığımız bir hastalık olan gribi kimimiz fazlaca önemseriz, kimimiz hiç dikkate almayız. İşte maalesef çoğu vatandaşımız bu yanlışa düşüyor. Fakat grip, ne hemen ilaca başlayıp yoğun bir tedavi gerektiren bir hastalık ne de ayakta kolaylıkla atlatılacak. Dolayısıyla bu noktada daha önce hastalığımıza iyi gelmiş ya da bir komşunun tavsiye ettiği ilacı doktora danışmaksızın kendi kararımızla kullanmak yerine, gribin hangi boyutta olduğunu öğrenmek için bir hekime başvurulmasında yarar var. Gripte öncelikli olarak bilinmesi gereken nokta, gribin seyrinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğidir. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarla olmayanların gribi aynı sürede atlatması mümkün değil. Sonuçta bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse gribi o kadar çabuk savuşturabilirsiniz. Yani grip, bünyeden bünyeye farklılık gösterir, bu da gribi atlatma noktasında önem taşır. Aslında alınacak basit tedbirler sayesinde gribe yakalanmamak ya da gribi atlatmak mümkün” dediler.
Mevsime uygun kıyafetler giyinme ve stresten uzak durmanın gribi engelleme noktasında önem taşıdığını kaydeden uzmanlar şunları kaydettiler:
“Bildiğiniz gibi kışın, ev ve iş gibi sürekli bulunulan ortamlar yazın olduğu kadar havalandırılmıyor. Bu nedenle kalabalık ve havalandırılmamış ortamlarda bulunan kişilerde nezle ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Çünkü grip virüsü bir ortamda saatlerce, günlerce asılı kalabiliyor ve hastalık, aynı havayı soluyan kişilerin, hapşırırken ya da öksürürken yaydığı virüslerin ortama yayılması yoluyla bulaşıyor. Tabi ortamın havalandırılmasının gerekliliği kadar, hijyene dikkat etmek de büyük önem taşıyor. Bu noktada gripten korunmak için elleri sıkça yıkamayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Ayrıca nezle ve grip virüsleri, sıklıkla yüzle olan temasla bulaşıyor. Bu nedenle öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmamak gerektiğini söyleyebiliriz. Bunların haricinde hapşırırken ağzın kağıt mendile kapatılması veya kolun iç yüzüne hapşırmak hastalığın bulaşmasını önleme noktasında etkili olacaktır. Özetle vatandaşlarımızın, bu çok bilindik hastalığa önlem olarak bol C vitamini almalarını, bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini, hastalık belirtisi olan kişilerden mümkün olduğunca uzak durmalarını ve grip olduklarını hissettikleri anda evde istirahat etmelerini tavsiye ediyoruz.”