Kayseri’nin En Gelişmiş İlçesi, ’melikgazi’

Kayseri’nin En Gelişmiş İlçesi, ’melikgazi’

Kayseri Düşünce Okulu tarafından koordine edilen çalışma sonucu Melikgazi İlçesi, Kayseri’nin en gelişmiş ilçesi olarak belirlendi.
Kayseri Düşünce Okulu, Kayseri’nin ilçelerinde gelişmişlik derecesini belirleyen yeni bir çalışmaya imza attı. Kayseri’ye bağlı 16 ilçenin ele alındığı çalışmada, Kayseri’nin ilçeleri 4 küme içerisinde değerlendirildi ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farkları ortaya kondu Çalışmanın sonuç bölümünde, ilçeler arasındaki farkın ortadan kaldırılması için kamu ve özel sektör yatırımlarının ilçeler arasında dengeli bir şekilde dağıtılması gerektiği konusuna da dikkat çekildi. Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri’nin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına katkı sağlamaya ve kamuoyunu değişik konularda bilgilendirmeye devam edeceklerini belirterek, Kayseri’nin ilçelerinin gelişmişlik sıralaması araştırmasında ortaya çıkan sonuçları paylaştı. Akmermer, "Çalışmada, ilçelerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yapıları göz önüne alınmış, ekonomi de dahil toplumun nüfus yapısı, yani nüfusun büyüklüğü- insan sayısı, nüfusun bileşimi, doğum ve ölüm oranları, nüfusun dağılımı, göç hareketleri gibi on beş demografik veriden hareket edilerek bir endeks oluşturulmuştur. Bu endekse göre, Kayseri ilçelerinin gelişmişlik sıralaması büyükten küçüğe doğru, ’Melikgazi, Kocasinan, Hacılar, Talas Develi, Özvatan, Yeşilhisar, İncesu, Yahyalı, Bünyan, Pınarbaşı, Sarıoğlan , Felahiye, Tomarza, Akkışla, Sarız’ şeklinde tespit edilmiştir. Bu çalışmada, gelişmişliğin daha çok Kocasinan ve Melikgazi ilçelerinde yani il merkezinde yoğunlaştığı görülmektedir. Kayseri ilçeleri, gelişmişlik açısından 4 küme içerisinde toplanmıştır. Melikgazi ve Kocasinan ilçeleri gelişmişlik derecesi en yüksek birinci kümede; Hacılar, Özvatan ve Talas ikinci kümede; Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar üçüncü kümede; Kayseri’nin diğer ilçeleri ise gelişmişlik derecesi daha alt düzeyde kalan dördüncü kümede yer almaktadır" dedi.
Akmermer ayrıca, "Bu çalışma, Kayseri’nin bazı ilçelerinin Türkiye’nin geri kalmış bölgelerinde yer alan çoğu ilçeden daha alt düzeyde olduğu gerçeğini de ortaya koymaktadır. Bu veri dikkate alındığında, il yöneticilerinin, kamu ve özel yatırım paylarını dağıtırlarken bu dengesizliğin azaltılması yönünde karar almaları ve planlama yapmaları yerinde bir hareket olacaktır. Dördüncü kümeden birinci kümeye doğru iyileştirmeye ağırlık verilmesi önümüzdeki dönem için büyük önem kazanmaktadır" şeklinde konuştu.