Kent Konseyi’nden Ebola Ve Sıtma Uyarısı

Kent Konseyi’nden Ebola Ve Sıtma Uyarısı

Son toplantı gündem maddesini “Ebola, Sıtma ve Lejyoner Hastalığı ile Alınması Gereken Önlemler” olarak belirleyen Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, uyarılarda bulundu.
Dr. Arif Bulut başkanlığında düzenlenen ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Çağla Evrim Erkal, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Demet İmamoğlu, Antalya Girişimci Kadınlar Derneği’nden Dr. Müberra Kılıç ile Veteriner Hekimler Odası’ndan Nevzat Sülek’in katıldığı toplantıda söz konusu salgın hastalıklarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, toplantı sonrası alınması gereken önlemlerle ilgili hazırlanacak öneri raporun başta Valilik olmak üzere ilgili kuruluşlara gönderileceğini söyledi.
EBOLA 4 ÜLKEDE GÖRÜLÜYOR
Her gün dünyanın dört bir yanından turistin geldiği Antalya’nın risk bakımından İstabul’un çok daha önünde bulunduğuna dikkat çekilen toplantıda Dr. Ozan Uzkut, ebola virüsünün 4 ülkede görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 4 bin, ölümlerin ise 2 bin 100 civarında olduğunu belirtti.
SITMADAN ÖLÜM DAHA YÜKSEK
Sıtma hastalığının ise dünyada şu anda 97 ülkede görüldüğünü kaydeden Dr. Uzkut, “Bunun 25 tanesi Afrika’da. Son beş yıl içinde ortalama 450 bin ila 750 bin kişi sıtmaya yakalanıyor ve ölüm oranı da 300 bin ile 400 bin kişi arasında değişiyor. Yani sıtmadan ölüm, eboladan çok daha yüksek. Sıtma denilince bizim eskiden geçirdiğimiz sıtma anlaşılıyor. Halbuki şu an Afrika’da görülen sıtma son derece ölümcül" dedi.
EN ÖLDÜRÜCÜ OLANI SITMA
Ebolanın vücut salgısıyla, sıtmanın ise virüsü taşıyan sivrisinekle bulaştığına da dikkat çeken Dr. Ozan Uzkut, şunları söyledi:
"Afrika’dan uçakta gelebilecek bir tek sivrisinek dahi bu sıtma hastalığının yayılmasına neden olabilir. Sıtma kesinlikle geçiştirilebilecek bir hastalık değil. Şu anda dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmiyecek bir olay değil ve mutlaka bunun önleminin alınması lazım. Yani uçakların bir şeklde ilaçlanması, gelen kişileden kan numunelerinin alınması gerekmektedir. İstanbul için görülen tehlikenin aslında çok daha fazlası Antalya için geçerlidir. Bu konuda mutlaka önlem alınması gerektiğine inanıyorum.”