KİLİS’TE 57 YILDIR KAPALI SİNAGOG KULLANILAMAZ HALE GELDİ

KİLİS’TE 57 YILDIR KAPALI SİNAGOG KULLANILAMAZ HALE GELDİ

57 yıl önce kapanan Kilis sinagogu, geçen zaman içerisinde bazı bölümleri kısmen yıkılarak kullanılamaz hale geldi.
Kilis’te, Sabah Pazarı’nda bulunan Muallak Camii’ne 20 metre mesafedeki Kilis Sinagogu, Yahudilerin 57 yıl önce Kilis’ten ayrılmalarından sonra ibadete kapatılmıştı. Sinagog’un içerisindeki odaların büyük bölümünün duvarları geçen süre içerisinde yıkıldı. Sadece bir yapıtın ortada kaldığı sinagog’un restore edilmesi bekleniyor.
Osmanlı döneminden itibaren Cumhuriyet dönemi dahil Türkiye’de huzur içinde yaşayan Yahudiler, Kilis’te de küçük gruplar halinde 1958 yılına kadar varlığını sürdürdü. Sayıları çok az da olsa Yahudiler bu tarihe kadar, Kilis’te ibadethanelerini açtılar. 1958 yılında ise Yahudilerin İsrail ve ABD’ye göç etmesinin ardından, sinagogun kapıları kapandı.
Yıllardan beri kapalı olan sinagog’un demir kapısının kilit yerinin kırılması nedeniyle bazı vatandaşlar sinagogu ziyaret ederek fotoğraflarını çekiyor. Kilis’te yaşayan bir çok kimsenin sinagog ile ilgili bilgisi olmamasına rağmen bazı meraklı vatandaşlar, bu tarihi yapıtın görüntülerini ve fotoğraflarını çektikleri gözlendi.