Kök Hücre Bağışı Gelişiyor

Kök Hücre Bağışı Gelişiyor

Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, kök hücre bağışı ile uygun ilik bekleyen birçok hastaya hayat verileceğini belirterek, "Türkiye’de uygulanmaya başlanan bu havuzla birlikte yurt içi ve yurt dışındaki hastalar kök hücre bağışında bulunabilecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı’nın işbirliği ile başlatılan ’Türkök’ projesi, Ordu’da hayata geçti. Proje ile birlikte kemik iliği kanseri hastalarına yeni bir yaşam sunabilmek için uygun dokuların günü ve zamanı geldiğinde tespitinin kolaylaştırılması açısından ortak ulusal kemik iliği veri bankası oluşturulacak. Kemik iliği kanseri hastasının tedavisinde uygun dokuya sahip kişiler, bu veri sistemi ile bulunacak. Vatandaşlar kök hücre bağışı için kan bağış merkezlerindeki formları doldurduktan sonra kan verecek ve aynı dokulara uygun hasta bulunduğunda nakil işlemi uygulanacak.
Ordu’da Kan Bağış Merkezi’nin yürüttüğü proje kapsamında 460 tüp kök hücre bağış kanı toplandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Kan Bağış Merkezi Müdürü Cengiz Dönmez, kök hücre naklinin nakli gerçekleştirecek olan kişiye sağlık yönünden olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi. Kan bağış merkezlerinin bu projede sadece aracı olacağını belirten Dönmez, vatandaşı bilgilendirerek, bağışı kabul etmesi durumunda alınacak kanları Ulusal Kemik İliği Veri Bankası’na göndereceklerini kaydetti. Kök hücre bağışında sağlıklı vatandaşın kaybedecek hiçbir şeyinin olmadığını ifade eden Dönmez, "Bu işlem sonunda kaybettiğiniz hiçbir şey yok. Azalan bir dokunuz, bir organınız yok. Sağlığınızın size vermiş olduğu sıhhat durumunu, sıhhati olmayan kişi ile paylaşıyorsunuz" dedi.
"NAKİL İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞİYOR"
Kök hücre bağışında uygulanacak olan yöntemler hakkında da bilgi veren Dönmez, "Bağışlarda iki işlem uygulanıyor. Birinci işlem periferik kök hücre toplama yöntemi, ikincisi ise kemik iliği toplama yöntemi. En çok uygulanan periferik yöntem. Bu yöntem, yine kan bağışı yapar gibi kolunun birinden kan alınarak bir cihaza giriyor, bu cihaz ilgili kök hücreleri ayırıyor. Kök hücreleri ayrılmış kanın geri kalanı da diğer koldan yeniden vücuda veriliyor. 3-4 saatlik bu operasyonda vatandaş televizyon izleyebiliyor, yemek yiyebiliyor. İkinci ve ender yapılan yöntem ise kuyruk sokumunda bulunan kemikten anestezi yöntemi ile kemik içine girebilen iğne sayesinde yarım saatlik bir müdahale ile kök hücreler kemik içerisinden toplanıyor. Bu müdahalelerde kesinlikle ve kesinlikle ameliyat olma durumu olmayacak. Bağışta bulunan vatandaşlarımız bu bağışlarla bir çocuğa, bir gence hayat verecekler. Bağış, hastanın tedavi gördüğü hastanede gerçekleşecek ve tüm masraflar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak" diye konuştu.