Konut Satışlarındaki Metrekare Yanıltmalarına Son

Konut Satışlarındaki Metrekare Yanıltmalarına Son

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla gayrimenkul satışlarındaki metrekare beyanlarına düzenleme getiriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yapımı süren ve yapımı tamamlanmış inşaatlarda proje üzerinden yapılan alım ve satışlarında vatandaşa yönelik yapılan metrekare yanıltmalarının son bulacağı belirtildi.
Bakanlık, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan (44-45-47) tanımlamalarına aykırı olarak konut edinen vatandaşların kandırılmasına yönelik yapılan işlemlerin yasalara göre suç teşkil ettiğini kaydedildi.
Önceden vatandaşlara satılan konutların bahsedilen metrekareden daha az çıktığında vatandaş hiçbir hak talebinde bulunamıyordu. Yeni düzenleme sayesinde, satış sözleşmesinde yönetmelikte tanımlandığı isimle yer edilen alan tanımlamaları ile satılan gayrimenkulün metrekaresi verilen rakamın altında çıktığında bu durum suç teşkil edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla Mesleki hizmetler Genel Müdürlüğü 81 İl Valiliğine, tüm idarelere dağıtılmak üzere bilgilendirme yazısı gönderdi. Belediyeler dahil yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili tüm idarelere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan brüt ve net alan tanımlarına göre uygulama yapılması hususunda gerekli bilgilendirme yapıldı. Bakanlık, bu doğrultuda alım/satıma konu bağımsız bölüme ait mimari projenin ilgili kat planlarının sözleşme ekine ilave edilmesi, sözleşmelerde bağımsız bölüm metrekaresi ile varsa eklenti ve ortak alanların metrekarelerinin ayrı ayrı belirtilmesini şart koştu. Konu hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi için belediye, tapu daireleri ve noterlerde bilgilendirme duyuruları yapılması istenildi.