Land Rover‘lar için şok karar!

Land Rover‘lar için şok karar!

 Cumhurbaşkanımız inceleme talimatı verirse sayı artabilir” diye konuştu.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın yayımladığı; Land Rover Company'ye açılan ‘Toplatma Davası Haberi’ uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. 111 dünya ülkesine Avrupa'dan servis edilip duyurulan haber, The Independent, London The News, Wall Street ve Focus gibi dünya medyalarında da yayımlandı.

GÖZLER 17 EYLÜL'E ÇEVRİLDİ

Şimdi bütün dünya medyası, gözünü Türk mahkemesinde görülecek olan davaya çevirdi. İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi 17 Eylül 2015'te Land Rover'ın yargılanmasına karar vererek İngiliz otomotiv devini mahkemeye davet etti. Dava, Türk işadamı ve avukat Engin Yakut'un lehine sonuçlanırsa, ‘Tanıma ve Tenfiz’ yoluyla dünyadaki Land Rover marka Range Rover'ların modellere toplatma yolunu da açabilir.

DAVA YENİ BOYUT KAZANDI


İstanbul 1.Tüketici Mahkemesi'nin verdiği son ara karar, dünyadaki bütün Range Rover sürücülerinde de tedirginliğe yol açtı. Twitter dünya listelerinde, ‘Land Rover Game Over’ hashtag'iyle sosyal medyayı sallayan dava, böylece yeni bir boyut da kazanmış oldu.

‘ÜRETİM HATASI’ RAPORU VAR


70 kilometre hızla giderken motorunun vidaları aniden koparak hayati tehlike atlatan ve aracı pert olan işadamı Yakut'un cipine, yetkili distribütör Borusan ve bilirkişilerce ‘üretim hatası var raporu’ verilmişti. Yıldız ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde profesörlerden oluşan bilirkişilerden, bu konuyla ilgili altı ayrı rapor alındı. Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla da sözkonusu cipin, motor ve şanzımanının ‘pert’ olduğunu tespit edilmişti.

BENZER HALDE 9 ARAÇ


Aynı şekilde Türkiye’deki 9 araçta benzer motor arıza raporları toplayan Yakut, diğer Türk tüketicileri de temsilen Land Rover'a, araç toplatma davası açmıştı.

Sadece Türkiye değil...

ENGİN Yakut, “17 Eylül'de İngiliz üretici, Türk mahkemelerinde yargılanacak. Davayı AB Komisyonu ve AB Parlamentosu’na da taşıdık” dedi. Yakut, davayı kazandıkları takdirde Türkiye’deki tüm Range Rover'ların toplatılabileceğini belirterek, “Hatta dünyadaki bütün Range Rover Vogue modellerin hepsini toplatma hakkını elde edeceğiz" diye konuştu.

Trafikten men edilsin talebi var

TÜRK işadamı ve avukat Engin Yakut’un İngiliz Land Rover Company'ye açtığı davada, hatanın seri üretimden kaynaklandığı belirtilirken, Tüketici Kanunu'nun 24.maddesine göre, Türkiye'ye ithalatının durdurulması ve karayollarından men edilmesi de talep edildi.

Avrupa Birliği Komisyonu’na başvuru yaptı

Reuters tarafından servis edilen haberi Alman medyası da yakından izliyor. Türk mahkemesinin verdiği cesur karardan dolayı, Türkiye'nin de uluslararası kamuoyunda itibarını artırdığını kaydeden işadamı Engin Yakut, “Land Rover tüketicisi olarak, Türkiye'de hiçbir yasal güvencemiz olmadığı için Avrupa Birliği Parlamentosu ve AB Komisyonu'na başvurmak zorunda kaldım. Trafikte çok sayıda üretim hatalı cipler dolaşıyor ve bu araçlar herkes için ciddi kaza tehlikesi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Üretim hatalı aracın ithalatı durdurulmalı

ENGİN Yakut şunları söyledi: “Türkiye'deki yetkili distribütör olan Borusan hakkında da inceleme başlatılıp, hatalı başka araçların olup olmadığının tespit edilmesi için Sn. Cumhurbaşkanımızın inceleme talimatı vermesini bekliyoruz. Üretim hatası olan ciplerin, Türkiye'ye ithalatının durdurulması ve Karayolları Uygunluk Belgesi'nin iptalini de resmen talep ettik" diye konuştu.